СВЕЧАНО ЗАТВОРЕНА „ВИНСКА ВИЗИЈА ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА“ Треће издање престижног сајма одушевило посетиоце
Сајам „Винска визија Отвореног Балкана“, највећи регионални вински догађај који се овог викенда одржавао на Београдском сајму, успешно је завршен.
У свом трећем издању, манифестација је поново испунила висока очекивања и оставила снажан утисак на све присутне. Током тродневног сајма, љубитељи вина уживали су у дегустацији врхунских вина, изузетне ракија, гастрономским специјалитетима, али и бројним пословним сусретима и склапању нових пословних договора.
Сајам је свечано затворен церемонијом коју је водио координатор оцењивања вина на такмичењу „Вински трофеји отвореног Балкана“ и вински критичар Игор Луковић. Како је истакао, „Винска визија Отвореног Балкана“ (Winevision by Open Balkan) једини је сајам на свету који успешно спаја пословни сегмент, посвећеност винима, стручна оцењивања, гастрономији, посетиоцима и дестилатима (ракијама).
– Лако је било заборавити ових дана да смо овде због посла – напоменуо је Луковић. – Постигли смо нове договоре, потврдили старе, проширили успешне. Уживали смо у винима произведеним на искуству дуге традиције, на спремности према иновацијама, на страсти према винарству и виноградарству и свим оним лепотама које могу да се нађу у чаши вина.
Данас, на последњем дану сајма, додељени су трофеји Отвореног Балкана за најбоље дестилате. Најбоље оцењена ракија у свим категоријама била је „Gorda XI Grand Cru“ дестилерије Горда. У категорији ракије од дуње, победник је „Radost dunja 5 Barrique“ из Подрума Радост, док је „Опсесија малина“ дестилерије Зарић освојила прво место у категорији осталих ракија. Трофеј за најбољу ракију од шљиве припао је ракији „Премиум шљивовица Жеља 12“ из Подрума Жеља. Оцењивачки жири, на челу са познатим дестилером др Иваном Урошевићем, дегустирао је укупно 70 узорака. Такође, промовисана је и прва званична чаша за ракију, дизајнирана након вишегодишњег истраживања с циљем да нагласи кључне ароме овог пића.
У оквиру сегмента „Food Vision“, дела „Винске визије Отвореног Балкана“ посвећеног балканској гастрономији, одржано је такмичење за најбољег младог шефа. Прво место и награда од 1.500 евра отишли су у руке Милане Чугаљ, док су друго и треће место освојили Андреј Хренек и Сара Дробњак.
Сајам је током викенда био центар одржавања бројних мастеркласова које су водили позната домаћа и страна имена, а међу темама предавања нашле су осим балканске, и кинеска и медитеранска кухиња. Учествовало је више од 1.000 винарија, дестилерија и гастро компанија из 38 земаља, а ходници сајамских хала биле су испуњене задовољним посетиоцима.