Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВЕ ПОПУЛАРНИЈЕ ФРИТЕЗЕ НА ВРУЋ ВАЗДУХ НИСУ ЗА СВЕ НАМИРНИЦЕ У овај апарат НИКАКО НЕ ИДУ ОМИЉЕНА СРПСКА ЈЕЛА

02.12.2024. 11:24 11:43
Пише:
фритеза
Фото: Pixabay.com / Freepik.com

Кључ је у правилном балансу – намирнице треба да буду суве, лагано премазане уљем и погодне за печење на топлом ваздуху.

Air fryer, или фритеза на врућ ваздух, постао је прави хит у кухињама широм света. Практичан је, брз и омогућава припрему хране са минималном количином уља. Међутим, нису све намирнице погодне за ову модерну справу. Ако желите да избегнете кулинарске промашаје и очувате свој апарат у добром стању, ево листе намирница које никако не треба стављати у њега.

фритеза
Фото: freepik.com

1. Свеж листни спанаћ и зелена салата

Листови спанаћа или зелене салате су превише лагани да би се правилно термички обрадили у аир fryer-u. Вентилатор их лако „заврти“, због чега могу завршити залепљени за грејач или, још горе, спаљени пре него што постану јестиви. За овакве намирнице боље је користити класичан тигањ или шерпу.

2. Намирнице са превише течности

Храна богата соковима, попут сочне пилетине мариниране у сосу или свежег парадајза, може да направи неред у вашем аир fryer-u. Сок ће се разлити, прскати и створити дим, а резултат ће бити превише „влажан“ оброк без хрскаве корице.

3. Теста и смесе које нису претходно обрадиве

Ако сте помислили да можете да печете домаће крофне или хлеб од сировог теста директно у фритези на врућ ваздух, размислите поново. Вентилатор и топлота ће неравномерно пећи тесто, остављајући вас са споља хрскавом, а изнутра сировом храном. Претходно формирано и замрзнуто тесто боље ће поднети ову методу припреме.

фритеза
Фото: Freepik.com

4. Јела с тешким премазима од брашна или презле

Ако волите поховану пилетину, знајте да дебели слојеви брашна или презле не реагују најбоље у аир fryer-u. Без уља, ова смеса остаје сува и прашкаста, без очекиване хрскавости. Боља опција је да се храна лагано премаже уљем пре него што је ставите у фритезу.

5. Све што је превише лагано

Намирнице попут кокица, танких листова поврћа или чак лаганих зачина могу „полетети“ унутар аир fryer-a због снажног вентилатора. Резултат? Неред унутар уређаја и незадовољство на тањиру.

6. Масна храна попут сланине

Иако аир fryer обећава хрскаву сланину, превелика количина масноће може изазвати димљење или чак запаљење. Ако желите да правите сланину, боље је користити тигањ или рерну са решетком за отицање масноће.

фритеза
Фото: Pixabay.com

Како најбоље користити фритезу?

Air fryer је идеалан за припрему замрзнутих намирница, печеног кромпира, поврћа попут тиквица или шаргарепе, као и за лагано похована јела. Кључ је у правилном балансу – намирнице треба да буду суве, лагано премазане уљем и погодне за печење на топлом ваздуху.

Air fryer је сјајан савезник у кухињи, али само ако га користите на прави начин. Уз ове савете, избећи ћете неред, разочарање и очувати свој уређај у савршеном стању. Експериментишите, али уз дозу опреза – јер и „пржење без уља“ има своја правила!

(k1info.rs)

Извор:
k1info.rs
Пише:
Пошаљите коментар
ОВИХ ПЕТ СТВАРИ НИКАД НЕМОЈТЕ ПЕЋИ У ФРИТЕЗИ НА ВРУЋ ВАЗДУХ Њихов укус ће вас разочарати

ОВА ХРАНА НИЈЕ ЗА ”ЕРФРАЈЕР”

Дневник

ОВИХ ПЕТ СТВАРИ НИКАД НЕМОЈТЕ ПЕЋИ У ФРИТЕЗИ НА ВРУЋ ВАЗДУХ Њихов укус ће вас разочарати

06.11.2024. 15:20 15:41