СУПЕРМОЋИ СУПЕРХРАНЕ Ово је пет здравствених користи кефира, чува ментално и телесно здравље
Кефир се добија од ферментисаног млека и спада у категорију такозване суперхране јер је богат витаминима, минералима и хранљивим материјама.
Дуго се сматрало вредним додатком исхрани јер садржи пробиотике и постбиотике који побољшавају здравље црева и пружају низ других здравствених предности.
Кефир је суперхрана јер садржи:
– Калцијум
– Магнезијум
– Протеине
– Рибофлавин (витамин Б2)
– Витамин Б12
– Витамин Д
Поред тога, кефир има и друге предности:
Подржава здравље црева
Наш систем за варење је дом богатог света микроорганизама као што су бактерије, гљивице и вируси.
Неки су штетни, док други помажу варењу и стварају корисне супстанце.
Када се лоше бактерије неконтролисано размножавају, равнотежа микробиома је поремећена, што може изазвати:
– болове у стомаку
– надутост
– затвор
– дијареју
– гасове
Кефир садржи око 12 активних пробиотичких једињења.
Конзумирање хране богате пробиотицима и постбиотицима, као што је кефир, доприноси повећању добрих бактерија у цревима.
Они контролишу штетне бактерије и подржавају здравље црева.
Истраживања показују да редовно конзумирање кефира позитивно утиче на микробиом, смањујући симптоме упалних болести црева и хроничног затвора, пише Бест Лајф.
Јача кости
Јаке кости су неопходне за активан живот, посебно како старимо и губимо коштану масу.
Кефир садржи важне хранљиве материје за изградњу и регенерацију костију:
– Калцијум: основни минерал за снагу костију, који тело не може да произведе само.
– Витамин Д: Неопходан за апсорпцију калцијума.
– Фосфор: Минерал који заједно са калцијумом доприноси изградњи костију.
– Магнезијум: Јача структуру костију.
– Витамин К: Налази се у кефиру пуномасног млека и учествује у процесима везаним за кости.
Сузбија лоше бактерије
Кефир се бори против патогених бактерија као што су Е. цоли и салмонела. У лабораторијским студијама показало се да је ефикасан као и антибиотици.
Осим што уништава штетне микроорганизме у цревима, кефир помаже у заштити зуба од бактерија које изазивају каријес. Једна стоматолошка студија показала је да је кефир ефикасан као и флуор у смањењу ризика од каријеса.
Одржава мишиће здравим
Протеини у кефиру помажу у изградњи и обнављању мишића. Иако садржи мање протеина од грчког јогурта, кефир има више протеина него јаје.
Такође је богат магнезијумом, важним за функцију мишића, и фосфором, који подржава раст и регенерацију ткива.
Помаже у контроли шећера у крви
За особе са дијабетесом типа 2, кефир може бити користан део исхране јер помаже у одржавању стабилног нивоа глукозе.
Једна студија је показала да конзумација пола литра кефира дневно доприноси бољој контроли нивоа шећера у крви.
Ублажава стрес
Кефир може помоћи у стресним ситуацијама, показују научна истраживања.
Пробиотички напитак мења састав цревних бактерија, повећавајући број оних које производе гама-аминобутерну киселину (ГАБА).
Ова аминокиселина смирује мозак и помаже у опуштању.