Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ за ПЕТРОВАЧУ  који би ваљало ДАНАС ДА СПРЕМИТЕ: Ако то учините, целе године биће среће у кући, кажу наши стари

12.07.2024. 13:20 13:34
Пише:
Извор: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

На данашњи празник традиционално се спрема петровдански колач

Српска православна црква и верници 12. јула обележавају Дан светих апостола Петра и Павла. Овај празник у народу је познат под именом Петровдан и за њега се везује велики број обичаја и веровања, а на данашњи празник традиционално се спрема петровдански колач.

Један од обичаја везан за данашњи празник је и да се деца даривају јабукама, а за срећу и благостање у дому жене праве колач са јабукама - петровачу.

Ми вам доносимо старински изворни рецепт за припрему петровданског колача, а уколико желите да направите модернију верзију ове посластице потребно је само да додате прелив од павлаке за кување и шећера на крају.

Састојци:

За тесто

250 г брашна

150 г шећера

125 г маслаца

2 јаја

кашичица прашка за пециво

прстохват соли

кашичица ванилин шећера

Фил:

5-6 јабука (средње величине)

100 г шећера

кашичица цимета

сок од једног лимуна

Припрема:

У великој посуди, помешајте брашно, прашак за пециво и прстохват соли.

У другој посуди, пенасто умутите маслац и шећер, па додајте јаја и ванилин шећер. Постепено додајте суве састојке у смесу од маслаца, мутећи док не добијете хомогено тесто.

Тесто обликујте у куглу, умотајте га у пластичну фолију и оставите у фрижидеру да одмара 30 минута.

Јабуке огулите, очистите и исецкајте на танке кришке.

У великој посуди, помешајте јабуке са шећером, циметом и соком од лимуна. Оставите да одстоје 10-15 минута како би јабуке пустиле сок.

Тесто након пола сата извадите из фрижидера и развијте, а затим пребаците у подмазан плех за печење формирајући ивице.

Распоредите јабуке равномерно преко теста, без сока који су пустиле.

Пеците у prеthodno загрејаној рерни (на око 180 °Ц) око пола сата док тесто не постане златно и јабуке не омекшају.

Уколико желите да овај старински колач додатно засладите спремите прелив за који ће вам требати 200 мл павлаке за кување и две кашике шећера.

У малој шерпи, загрејте павлаку са шећером док се шећер потпуно не растопи.

Извадите колач из рерне и прелијте га топлом павлаком.

Вратите колач у рерну и пеците још 10 минута.

Informеr.rs/ Дневник

Аутор:
Пошаљите коментар