СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ за ПЕТРОВАЧУ који би ваљало ДАНАС ДА СПРЕМИТЕ: Ако то учините, целе године биће среће у кући, кажу наши стари
На данашњи празник традиционално се спрема петровдански колач
Српска православна црква и верници 12. јула обележавају Дан светих апостола Петра и Павла. Овај празник у народу је познат под именом Петровдан и за њега се везује велики број обичаја и веровања, а на данашњи празник традиционално се спрема петровдански колач.
Један од обичаја везан за данашњи празник је и да се деца даривају јабукама, а за срећу и благостање у дому жене праве колач са јабукама - петровачу.
Ми вам доносимо старински изворни рецепт за припрему петровданског колача, а уколико желите да направите модернију верзију ове посластице потребно је само да додате прелив од павлаке за кување и шећера на крају.
Састојци:
За тесто
250 г брашна
150 г шећера
125 г маслаца
2 јаја
кашичица прашка за пециво
прстохват соли
кашичица ванилин шећера
Фил:
5-6 јабука (средње величине)
100 г шећера
кашичица цимета
сок од једног лимуна
Припрема:
У великој посуди, помешајте брашно, прашак за пециво и прстохват соли.
У другој посуди, пенасто умутите маслац и шећер, па додајте јаја и ванилин шећер. Постепено додајте суве састојке у смесу од маслаца, мутећи док не добијете хомогено тесто.
Тесто обликујте у куглу, умотајте га у пластичну фолију и оставите у фрижидеру да одмара 30 минута.
Јабуке огулите, очистите и исецкајте на танке кришке.
У великој посуди, помешајте јабуке са шећером, циметом и соком од лимуна. Оставите да одстоје 10-15 минута како би јабуке пустиле сок.
Тесто након пола сата извадите из фрижидера и развијте, а затим пребаците у подмазан плех за печење формирајући ивице.
Распоредите јабуке равномерно преко теста, без сока који су пустиле.
Пеците у prеthodno загрејаној рерни (на око 180 °Ц) око пола сата док тесто не постане златно и јабуке не омекшају.
Уколико желите да овај старински колач додатно засладите спремите прелив за који ће вам требати 200 мл павлаке за кување и две кашике шећера.
У малој шерпи, загрејте павлаку са шећером док се шећер потпуно не растопи.
Извадите колач из рерне и прелијте га топлом павлаком.
Вратите колач у рерну и пеците још 10 минута.
Informеr.rs/ Дневник