STARINSKI RECEPT za PETROVAČU koji bi valjalo DANAS DA SPREMITE: Ako to učinite, cele godine biće sreće u kući, kažu naši stari
Na današnji praznik tradicionalno se sprema petrovdanski kolač
Srpska pravoslavna crkva i vernici 12. jula obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja, a na današnji praznik tradicionalno se sprema petrovdanski kolač.
Jedan od običaja vezan za današnji praznik je i da se deca darivaju jabukama, a za sreću i blagostanje u domu žene prave kolač sa jabukama - petrovaču.
Mi vam donosimo starinski izvorni recept za pripremu petrovdanskog kolača, a ukoliko želite da napravite moderniju verziju ove poslastice potrebno je samo da dodate preliv od pavlake za kuvanje i šećera na kraju.
Sastojci:
Za testo
250 g brašna
150 g šećera
125 g maslaca
2 jaja
kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
kašičica vanilin šećera
Fil:
5-6 jabuka (srednje veličine)
100 g šećera
kašičica cimeta
sok od jednog limuna
Priprema:
U velikoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
U drugoj posudi, penasto umutite maslac i šećer, pa dodajte jaja i vanilin šećer. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu od maslaca, muteći dok ne dobijete homogeno testo.
Testo oblikujte u kuglu, umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da odmara 30 minuta.
Jabuke ogulite, očistite i iseckajte na tanke kriške.
U velikoj posudi, pomešajte jabuke sa šećerom, cimetom i sokom od limuna. Ostavite da odstoje 10-15 minuta kako bi jabuke pustile sok.
Testo nakon pola sata izvadite iz frižidera i razvijte, a zatim prebacite u podmazan pleh za pečenje formirajući ivice.
Rasporedite jabuke ravnomerno preko testa, bez soka koji su pustile.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni (na oko 180 °C) oko pola sata dok testo ne postane zlatno i jabuke ne omekšaju.
Ukoliko želite da ovaj starinski kolač dodatno zasladite spremite preliv za koji će vam trebati 200 ml pavlake za kuvanje i dve kašike šećera.
U maloj šerpi, zagrejte pavlaku sa šećerom dok se šećer potpuno ne rastopi.
Izvadite kolač iz rerne i prelijte ga toplom pavlakom.
Vratite kolač u rernu i pecite još 10 minuta.
Informer.rs/ Dnevnik