Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

STARINSKI RECEPT za PETROVAČU  koji bi valjalo DANAS DA SPREMITE: Ako to učinite, cele godine biće sreće u kući, kažu naši stari

12.07.2024. 13:20 13:34
Piše:
Foto: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

Na današnji praznik tradicionalno se sprema petrovdanski kolač

Srpska pravoslavna crkva i vernici 12. jula obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja, a na današnji praznik tradicionalno se sprema petrovdanski kolač.

Jedan od običaja vezan za današnji praznik je i da se deca darivaju jabukama, a za sreću i blagostanje u domu žene prave kolač sa jabukama - petrovaču.

Mi vam donosimo starinski izvorni recept za pripremu petrovdanskog kolača, a ukoliko želite da napravite moderniju verziju ove poslastice potrebno je samo da dodate preliv od pavlake za kuvanje i šećera na kraju.

Sastojci:

Za testo

250 g brašna

150 g šećera

125 g maslaca

2 jaja

kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

kašičica vanilin šećera

Fil:

5-6 jabuka (srednje veličine)

100 g šećera

kašičica cimeta

sok od jednog limuna

Priprema:

U velikoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.

U drugoj posudi, penasto umutite maslac i šećer, pa dodajte jaja i vanilin šećer. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu od maslaca, muteći dok ne dobijete homogeno testo.

Testo oblikujte u kuglu, umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da odmara 30 minuta.

Jabuke ogulite, očistite i iseckajte na tanke kriške.

U velikoj posudi, pomešajte jabuke sa šećerom, cimetom i sokom od limuna. Ostavite da odstoje 10-15 minuta kako bi jabuke pustile sok.

Testo nakon pola sata izvadite iz frižidera i razvijte, a zatim prebacite u podmazan pleh za pečenje formirajući ivice.

Rasporedite jabuke ravnomerno preko testa, bez soka koji su pustile.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni (na oko 180 °C) oko pola sata dok testo ne postane zlatno i jabuke ne omekšaju.

Ukoliko želite da ovaj starinski kolač dodatno zasladite spremite preliv za koji će vam trebati 200 ml pavlake za kuvanje i dve kašike šećera.

U maloj šerpi, zagrejte pavlaku sa šećerom dok se šećer potpuno ne rastopi.

Izvadite kolač iz rerne i prelijte ga toplom pavlakom.

Vratite kolač u rernu i pecite još 10 minuta.

Informer.rs/ Dnevnik

Piše:
Pošaljite komentar