Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Идеје за славска предјела

САВРШЕНА ПРЕДЈЕЛА ЗА САМО 20 МИНУТА! Четири неодољиво укусне слане торте са хлебом и крекерима као савршен увод у СЛАВСКИ ОБРОК

07.11.2024. 20:02 20:25
Пише:
слана торта
Фото: pixabay/ilustracija

Неизоставни део славске трпезе свакако су и слане торте.

Рецепт за слану торту са 27 кришки хлеба

Састојци:

27 кришки тост хлеба

Основни фил:

400 г киселе павлаке (20% млечне масти)

250 г мајонеза

Припрема основног фила:

У великој посуди помешајте киселу павлаку и мајонез док не добијете хомогену смесу.

Поделите основни фил на три једнака дела.

 

 

Први фил: 

1 део основног фила

2 кашике ајвара

200 г рендане шунке

Припрема: Помешајте први део основног фила са ајваром и ренданом шунком. 

 Други фил:

1 део основног фила

2 рендана кувана јаја

4 рендана кисела краставца

Припрема: Помешајте други део основног фила са ренданим јајима и краставцима.

Трећи фил:

1 део основног фила

100 г крем сира

Припрема: Помешајте трећи део основног фила са крем сиром.

Слагање торте:

На равну тацну ставите први слој од 9 кришки тост хлеба.

Премажите први слој тост хлеба првим филом.

Преко фила поређајте други слој од 9 кришки тост хлеба.

Премажите други слој тост хлеба другим филом.

Ставите трећи слој од 9 кришки тост хлеба и премажите га трећим филом.

Декорација:

Торту можете украсити додатним слојем мајонеза или крем сира, и по жељи декорисати листовима свеже салате, ренданим сиром или сецканом шунком.

 

2. Рецепт за слану Розен торту

 

Потребни састојци:

 1 паковање кора за слану Розен торту (8 танких кора)

500 г ситног сира или крем сира

400 г павлаке (20% млечне масти)

3 кашике ајвара

150 г мајонеза

100 г киселих краставаца

200 г саламе

200 г качкаваља

 

Припрема:

 

Бели фил:

 У посуди помешајте сир, павлаку и мајонез док не добијете глатку смесу. Ово је основни бели фил.

 Црвени фил:

 Узмите 3–4 кашике белог фила и додајте 3 кашике ајвара. Добро промешајте да се фил сједини.

 Фил са краставцима:

 Кисели краставац добро оцедите и изрендајте на најситније ренде.

Помешајте рендане краставце са 3–4 кашике белог фила.

Слагање торте:

Ставите прву кору на равну тацну и премажите је делом белог фила.

Преко следеће коре нанесите црвени фил са ајваром.

 На следећу кору ставите фил са краставцима.

Поновите слагање, наизменично користећи филове, док не потрошите све коре и филове.

На крају премажите целу торту танким слојем белог фила или мајонеза.

Декорација: По врху и странама торте поспите рендану саламу и качкаваљ за леп изглед и додатни укус.

 

3. Рецепт за слану торту са спанаћем

 Састојци за прву кору:

 2 јаја

1 чаша јогурта

1 чаша брашна (користите чашу од јогурта као меру)

1/2 кесице прашка за пециво

1 дл уља

Мало соли

Друга кора:

 Састојци су исти као за прву кору, али додајте и 1 чашу бареног и исецканог спанаћа.

 Трећа кора:

 Састојци су исти као за прву кору, али додајте и 1 кашичицу алеве паприке.

 Фил:

 500 г ситног сира

300 г сецкане шунке

100 г маргарина или 3 троугла топљеног сира

Припрема:

Припремите смесе за све три коре посебно. Сваку кору пеците у рерни загрејаној на 200°Ц око 20 минута.

Припремите фил тако што ћете умутити сир, шунку и маргарин или топљени сир.

Премажите коре филом редом, слажући их једну на другу, а на крају премажите целу торту.

Украсите торту по жељи – можете додати рендано јаје, качкаваљ и шунку.

 

4. Рецепт за слану торту од крекера

 Састојци:

 500 г крекера

4 дл јогурта

200 г сусама

200 г ренданог качкаваља

200 г мајонеза

2 павлаке

200 г шунке

Припрема:

 

Сусам лагано испеците у сувом тигању док не постане златно-смеђи.

У дубљи, четвртаст суд обложен фолијом, поспите мало сусама на дно. 

 

Крекер један по један умочите у јогурт, затим поређајте први слој крекера на сусам.

Премажите половином фила (направите фил од павлаке, мајонеза, ренданог качкаваља и сецкане шунке).

Понављајте редослед – крекери, фил – док не потрошите све састојке, завршавајући са крекерским слојем.

Ставите торту у фрижидер да се добро охлади и стегне преко ноћи.

Сутрадан окрените торту тако да сусам буде на врху. Украсите по жељи шаргарепом и крекерима.

stil.kurir

Извор:
Стил Курир
Пише:
Пошаљите коментар