Идеје за славска предјела
САВРШЕНА ПРЕДЈЕЛА ЗА САМО 20 МИНУТА! Четири неодољиво укусне слане торте са хлебом и крекерима као савршен увод у СЛАВСКИ ОБРОК
Неизоставни део славске трпезе свакако су и слане торте.
Рецепт за слану торту са 27 кришки хлеба
Састојци:
27 кришки тост хлеба
Основни фил:
400 г киселе павлаке (20% млечне масти)
250 г мајонеза
Припрема основног фила:
У великој посуди помешајте киселу павлаку и мајонез док не добијете хомогену смесу.
Поделите основни фил на три једнака дела.
Први фил:
1 део основног фила
2 кашике ајвара
200 г рендане шунке
Припрема: Помешајте први део основног фила са ајваром и ренданом шунком.
Други фил:
1 део основног фила
2 рендана кувана јаја
4 рендана кисела краставца
Припрема: Помешајте други део основног фила са ренданим јајима и краставцима.
Трећи фил:
1 део основног фила
100 г крем сира
Припрема: Помешајте трећи део основног фила са крем сиром.
Слагање торте:
На равну тацну ставите први слој од 9 кришки тост хлеба.
Премажите први слој тост хлеба првим филом.
Преко фила поређајте други слој од 9 кришки тост хлеба.
Премажите други слој тост хлеба другим филом.
Ставите трећи слој од 9 кришки тост хлеба и премажите га трећим филом.
Декорација:
Торту можете украсити додатним слојем мајонеза или крем сира, и по жељи декорисати листовима свеже салате, ренданим сиром или сецканом шунком.
2. Рецепт за слану Розен торту
Потребни састојци:
1 паковање кора за слану Розен торту (8 танких кора)
500 г ситног сира или крем сира
400 г павлаке (20% млечне масти)
3 кашике ајвара
150 г мајонеза
100 г киселих краставаца
200 г саламе
200 г качкаваља
Припрема:
Бели фил:
У посуди помешајте сир, павлаку и мајонез док не добијете глатку смесу. Ово је основни бели фил.
Црвени фил:
Узмите 3–4 кашике белог фила и додајте 3 кашике ајвара. Добро промешајте да се фил сједини.
Фил са краставцима:
Кисели краставац добро оцедите и изрендајте на најситније ренде.
Помешајте рендане краставце са 3–4 кашике белог фила.
Слагање торте:
Ставите прву кору на равну тацну и премажите је делом белог фила.
Преко следеће коре нанесите црвени фил са ајваром.
На следећу кору ставите фил са краставцима.
Поновите слагање, наизменично користећи филове, док не потрошите све коре и филове.
На крају премажите целу торту танким слојем белог фила или мајонеза.
Декорација: По врху и странама торте поспите рендану саламу и качкаваљ за леп изглед и додатни укус.
3. Рецепт за слану торту са спанаћем
Састојци за прву кору:
2 јаја
1 чаша јогурта
1 чаша брашна (користите чашу од јогурта као меру)
1/2 кесице прашка за пециво
1 дл уља
Мало соли
Друга кора:
Састојци су исти као за прву кору, али додајте и 1 чашу бареног и исецканог спанаћа.
Трећа кора:
Састојци су исти као за прву кору, али додајте и 1 кашичицу алеве паприке.
Фил:
500 г ситног сира
300 г сецкане шунке
100 г маргарина или 3 троугла топљеног сира
Припрема:
Припремите смесе за све три коре посебно. Сваку кору пеците у рерни загрејаној на 200°Ц око 20 минута.
Припремите фил тако што ћете умутити сир, шунку и маргарин или топљени сир.
Премажите коре филом редом, слажући их једну на другу, а на крају премажите целу торту.
Украсите торту по жељи – можете додати рендано јаје, качкаваљ и шунку.
4. Рецепт за слану торту од крекера
Састојци:
500 г крекера
4 дл јогурта
200 г сусама
200 г ренданог качкаваља
200 г мајонеза
2 павлаке
200 г шунке
Припрема:
Сусам лагано испеците у сувом тигању док не постане златно-смеђи.
У дубљи, четвртаст суд обложен фолијом, поспите мало сусама на дно.
Крекер један по један умочите у јогурт, затим поређајте први слој крекера на сусам.
Премажите половином фила (направите фил од павлаке, мајонеза, ренданог качкаваља и сецкане шунке).
Понављајте редослед – крекери, фил – док не потрошите све састојке, завршавајући са крекерским слојем.
Ставите торту у фрижидер да се добро охлади и стегне преко ноћи.
Сутрадан окрените торту тако да сусам буде на врху. Украсите по жељи шаргарепом и крекерима.