Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ideje za slavska predjela

SAVRŠENA PREDJELA ZA SAMO 20 MINUTA! Četiri neodoljivo ukusne slane torte sa hlebom i krekerima kao savršen uvod u SLAVSKI OBROK

07.11.2024. 20:02 20:25
Piše:
слана торта
Foto: pixabay/ilustracija

Neizostavni deo slavske trpeze svakako su i slane torte.

Recept za slanu tortu sa 27 kriški hleba

Sastojci:

27 kriški tost hleba

Osnovni fil:

400 g kisele pavlake (20% mlečne masti)

250 g majoneza

Priprema osnovnog fila:

U velikoj posudi pomešajte kiselu pavlaku i majonez dok ne dobijete homogenu smesu.

Podelite osnovni fil na tri jednaka dela.

 

 

Prvi fil: 

1 deo osnovnog fila

2 kašike ajvara

200 g rendane šunke

Priprema: Pomešajte prvi deo osnovnog fila sa ajvarom i rendanom šunkom. 

 Drugi fil:

1 deo osnovnog fila

2 rendana kuvana jaja

4 rendana kisela krastavca

Priprema: Pomešajte drugi deo osnovnog fila sa rendanim jajima i krastavcima.

Treći fil:

1 deo osnovnog fila

100 g krem sira

Priprema: Pomešajte treći deo osnovnog fila sa krem sirom.

Slaganje torte:

Na ravnu tacnu stavite prvi sloj od 9 kriški tost hleba.

Premažite prvi sloj tost hleba prvim filom.

Preko fila poređajte drugi sloj od 9 kriški tost hleba.

Premažite drugi sloj tost hleba drugim filom.

Stavite treći sloj od 9 kriški tost hleba i premažite ga trećim filom.

Dekoracija:

Tortu možete ukrasiti dodatnim slojem majoneza ili krem sira, i po želji dekorisati listovima sveže salate, rendanim sirom ili seckanom šunkom.

 

2. Recept za slanu Rozen tortu

 

Potrebni sastojci:

 1 pakovanje kora za slanu Rozen tortu (8 tankih kora)

500 g sitnog sira ili krem sira

400 g pavlake (20% mlečne masti)

3 kašike ajvara

150 g majoneza

100 g kiselih krastavaca

200 g salame

200 g kačkavalja

 

Priprema:

 

Beli fil:

 U posudi pomešajte sir, pavlaku i majonez dok ne dobijete glatku smesu. Ovo je osnovni beli fil.

 Crveni fil:

 Uzmite 3–4 kašike belog fila i dodajte 3 kašike ajvara. Dobro promešajte da se fil sjedini.

 Fil sa krastavcima:

 Kiseli krastavac dobro ocedite i izrendajte na najsitnije rende.

Pomešajte rendane krastavce sa 3–4 kašike belog fila.

Slaganje torte:

Stavite prvu koru na ravnu tacnu i premažite je delom belog fila.

Preko sledeće kore nanesite crveni fil sa ajvarom.

 Na sledeću koru stavite fil sa krastavcima.

Ponovite slaganje, naizmenično koristeći filove, dok ne potrošite sve kore i filove.

Na kraju premažite celu tortu tankim slojem belog fila ili majoneza.

Dekoracija: Po vrhu i stranama torte pospite rendanu salamu i kačkavalj za lep izgled i dodatni ukus.

 

3. Recept za slanu tortu sa spanaćem

 Sastojci za prvu koru:

 2 jaja

1 čaša jogurta

1 čaša brašna (koristite čašu od jogurta kao meru)

1/2 kesice praška za pecivo

1 dl ulja

Malo soli

Druga kora:

 Sastojci su isti kao za prvu koru, ali dodajte i 1 čašu barenog i iseckanog spanaća.

 Treća kora:

 Sastojci su isti kao za prvu koru, ali dodajte i 1 kašičicu aleve paprike.

 Fil:

 500 g sitnog sira

300 g seckane šunke

100 g margarina ili 3 trougla topljenog sira

Priprema:

Pripremite smese za sve tri kore posebno. Svaku koru pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.

Pripremite fil tako što ćete umutiti sir, šunku i margarin ili topljeni sir.

Premažite kore filom redom, slažući ih jednu na drugu, a na kraju premažite celu tortu.

Ukrasite tortu po želji – možete dodati rendano jaje, kačkavalj i šunku.

 

4. Recept za slanu tortu od krekera

 Sastojci:

 500 g krekera

4 dl jogurta

200 g susama

200 g rendanog kačkavalja

200 g majoneza

2 pavlake

200 g šunke

Priprema:

 

Susam lagano ispecite u suvom tiganju dok ne postane zlatno-smeđi.

U dublji, četvrtast sud obložen folijom, pospite malo susama na dno. 

 

Kreker jedan po jedan umočite u jogurt, zatim poređajte prvi sloj krekera na susam.

Premažite polovinom fila (napravite fil od pavlake, majoneza, rendanog kačkavalja i seckane šunke).

Ponavljajte redosled – krekeri, fil – dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa krekerskim slojem.

Stavite tortu u frižider da se dobro ohladi i stegne preko noći.

Sutradan okrenite tortu tako da susam bude na vrhu. Ukrasite po želji šargarepom i krekerima.

stil.kurir

Izvor:
Stil Kurir
Piše:
Pošaljite komentar