Ideje za slavska predjela
SAVRŠENA PREDJELA ZA SAMO 20 MINUTA! Četiri neodoljivo ukusne slane torte sa hlebom i krekerima kao savršen uvod u SLAVSKI OBROK
Neizostavni deo slavske trpeze svakako su i slane torte.
Recept za slanu tortu sa 27 kriški hleba
Sastojci:
27 kriški tost hleba
Osnovni fil:
400 g kisele pavlake (20% mlečne masti)
250 g majoneza
Priprema osnovnog fila:
U velikoj posudi pomešajte kiselu pavlaku i majonez dok ne dobijete homogenu smesu.
Podelite osnovni fil na tri jednaka dela.
Prvi fil:
1 deo osnovnog fila
2 kašike ajvara
200 g rendane šunke
Priprema: Pomešajte prvi deo osnovnog fila sa ajvarom i rendanom šunkom.
Drugi fil:
1 deo osnovnog fila
2 rendana kuvana jaja
4 rendana kisela krastavca
Priprema: Pomešajte drugi deo osnovnog fila sa rendanim jajima i krastavcima.
Treći fil:
1 deo osnovnog fila
100 g krem sira
Priprema: Pomešajte treći deo osnovnog fila sa krem sirom.
Slaganje torte:
Na ravnu tacnu stavite prvi sloj od 9 kriški tost hleba.
Premažite prvi sloj tost hleba prvim filom.
Preko fila poređajte drugi sloj od 9 kriški tost hleba.
Premažite drugi sloj tost hleba drugim filom.
Stavite treći sloj od 9 kriški tost hleba i premažite ga trećim filom.
Dekoracija:
Tortu možete ukrasiti dodatnim slojem majoneza ili krem sira, i po želji dekorisati listovima sveže salate, rendanim sirom ili seckanom šunkom.
2. Recept za slanu Rozen tortu
Potrebni sastojci:
1 pakovanje kora za slanu Rozen tortu (8 tankih kora)
500 g sitnog sira ili krem sira
400 g pavlake (20% mlečne masti)
3 kašike ajvara
150 g majoneza
100 g kiselih krastavaca
200 g salame
200 g kačkavalja
Priprema:
Beli fil:
U posudi pomešajte sir, pavlaku i majonez dok ne dobijete glatku smesu. Ovo je osnovni beli fil.
Crveni fil:
Uzmite 3–4 kašike belog fila i dodajte 3 kašike ajvara. Dobro promešajte da se fil sjedini.
Fil sa krastavcima:
Kiseli krastavac dobro ocedite i izrendajte na najsitnije rende.
Pomešajte rendane krastavce sa 3–4 kašike belog fila.
Slaganje torte:
Stavite prvu koru na ravnu tacnu i premažite je delom belog fila.
Preko sledeće kore nanesite crveni fil sa ajvarom.
Na sledeću koru stavite fil sa krastavcima.
Ponovite slaganje, naizmenično koristeći filove, dok ne potrošite sve kore i filove.
Na kraju premažite celu tortu tankim slojem belog fila ili majoneza.
Dekoracija: Po vrhu i stranama torte pospite rendanu salamu i kačkavalj za lep izgled i dodatni ukus.
3. Recept za slanu tortu sa spanaćem
Sastojci za prvu koru:
2 jaja
1 čaša jogurta
1 čaša brašna (koristite čašu od jogurta kao meru)
1/2 kesice praška za pecivo
1 dl ulja
Malo soli
Druga kora:
Sastojci su isti kao za prvu koru, ali dodajte i 1 čašu barenog i iseckanog spanaća.
Treća kora:
Sastojci su isti kao za prvu koru, ali dodajte i 1 kašičicu aleve paprike.
Fil:
500 g sitnog sira
300 g seckane šunke
100 g margarina ili 3 trougla topljenog sira
Priprema:
Pripremite smese za sve tri kore posebno. Svaku koru pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.
Pripremite fil tako što ćete umutiti sir, šunku i margarin ili topljeni sir.
Premažite kore filom redom, slažući ih jednu na drugu, a na kraju premažite celu tortu.
Ukrasite tortu po želji – možete dodati rendano jaje, kačkavalj i šunku.
4. Recept za slanu tortu od krekera
Sastojci:
500 g krekera
4 dl jogurta
200 g susama
200 g rendanog kačkavalja
200 g majoneza
2 pavlake
200 g šunke
Priprema:
Susam lagano ispecite u suvom tiganju dok ne postane zlatno-smeđi.
U dublji, četvrtast sud obložen folijom, pospite malo susama na dno.
Kreker jedan po jedan umočite u jogurt, zatim poređajte prvi sloj krekera na susam.
Premažite polovinom fila (napravite fil od pavlake, majoneza, rendanog kačkavalja i seckane šunke).
Ponavljajte redosled – krekeri, fil – dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa krekerskim slojem.
Stavite tortu u frižider da se dobro ohladi i stegne preko noći.
Sutradan okrenite tortu tako da susam bude na vrhu. Ukrasite po želji šargarepom i krekerima.