SAVRŠEN DOMAĆI HLEB KORAK PO KORAK Nema šanse da vam ne uspe!
Ako ste ikada sanjali o tome da napravite savršeni domaći hleb koji će očarati vaše ukućane i prijatelje, onda je ovaj recept za vas.
Bez obzira na to da li ste iskusni pekar ili početnik, ovaj jednostavan recept će vas voditi kroz korake do postizanja savršenstva.
Sastojci:
500 g brašna
300 ml tople vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
7 g suvog kvasca (jedna kesica)
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
U malu posudu sipajte toplu vodu.
Dodajte šećer i suvi kvasac. Ostavite da stoji 10 minuta dok smesa ne postane penušava.
Mešanje testa:
U veliku posudu prosejte brašno i dodajte so.
Napravite udubljenje u sredini brašna i sipajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje.
Polako mešajte drvenom kašikom dok se sastojci ne sjedine.
Mesite testo:
Pospite radnu površinu brašnom i izručite testo.
Mesite testo 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Ako je testo lepljivo, dodajte još malo brašna.
Prvo narastanje:
Oblikujte testo u kuglu i stavite ga u nauljenu posudu.
Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da narasta na toplom mestu 1-2 sata, dok se ne udvostruči u veličini.
Oblikovanje hleba:
Nakon što je testo naraslo, lagano ga izduvajte rukama i oblikujte željeni oblik (okrugli hleb, vekna, itd.).
Stavite oblikovano testo na pleh obložen papirom za pečenje.
Drugo narastanje:
Pokrijte testo krpom i ostavite ga da odmara još 30-40 minuta.
Pečenje:
Zagrejte rernu na 220°C (428°F).
Pre pečenja, nožem napravite nekoliko rezova na površini testa kako bi hleb mogao ravnomerno da se peče.
Pecite hleb 25-30 minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju i kucanjem po dnu ne čujete šuplji zvuk.
Hlađenje:
Ostavite hleb da se potpuno ohladi na rešetki pre nego što ga isečete.
Saveti:
Strpljenje je ključ: Ne žurite sa narastanjem testa. Što duže testo narasta, ukusniji će biti hleb.
Voda i para: Za hrskavu koricu, stavite posudu sa vodom u rernu tokom pečenja.
Sada kada znate tajnu savršenog domaćeg hleba, vreme je da zasukate rukave i krenete u akciju! Vaši ukućani će biti oduševljeni, a vi ćete postati pravi majstor