Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SAVRŠEN DOMAĆI HLEB KORAK PO KORAK Nema šanse da vam ne uspe!

02.06.2024. 09:31 09:38
Piše:
Izvor: Ilustracija Pixabay.com

Ako ste ikada sanjali o tome da napravite savršeni domaći hleb koji će očarati vaše ukućane i prijatelje, onda je ovaj recept za vas.

Bez obzira na to da li ste iskusni pekar ili početnik, ovaj jednostavan recept će vas voditi kroz korake do postizanja savršenstva. 

Sastojci:

500 g brašna

300 ml tople vode

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

7 g suvog kvasca (jedna kesica)

2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Aktiviranje kvasca:

U malu posudu sipajte toplu vodu.

Dodajte šećer i suvi kvasac. Ostavite da stoji 10 minuta dok smesa ne postane penušava.

Mešanje testa:

U veliku posudu prosejte brašno i dodajte so.

Napravite udubljenje u sredini brašna i sipajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje.

Polako mešajte drvenom kašikom dok se sastojci ne sjedine.

Mesite testo:

Pospite radnu površinu brašnom i izručite testo.

Mesite testo 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Ako je testo lepljivo, dodajte još malo brašna.

Prvo narastanje:

Oblikujte testo u kuglu i stavite ga u nauljenu posudu.

Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da narasta na toplom mestu 1-2 sata, dok se ne udvostruči u veličini.

Oblikovanje hleba:

Nakon što je testo naraslo, lagano ga izduvajte rukama i oblikujte željeni oblik (okrugli hleb, vekna, itd.).

Stavite oblikovano testo na pleh obložen papirom za pečenje.

Drugo narastanje:

Pokrijte testo krpom i ostavite ga da odmara još 30-40 minuta.

Pečenje:

Zagrejte rernu na 220°C (428°F).

Pre pečenja, nožem napravite nekoliko rezova na površini testa kako bi hleb mogao ravnomerno da se peče.

Pecite hleb 25-30 minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju i kucanjem po dnu ne čujete šuplji zvuk.

Hlađenje:

Ostavite hleb da se potpuno ohladi na rešetki pre nego što ga isečete.

 Saveti: 

Strpljenje je ključ: Ne žurite sa narastanjem testa. Što duže testo narasta, ukusniji će biti hleb.

Voda i para: Za hrskavu koricu, stavite posudu sa vodom u rernu tokom pečenja.

Sada kada znate tajnu savršenog domaćeg hleba, vreme je da zasukate rukave i krenete u akciju! Vaši ukućani će biti oduševljeni, a vi ćete postati pravi majstor 

Autor:
Pošaljite komentar
PROVERENO, DA VAM HLEB BUDE MEKAN KAO DUŠA Mnogi ljudi često prave grešku, a obožavaju da ga jedu!

PROVERENO, DA VAM HLEB BUDE MEKAN KAO DUŠA Mnogi ljudi često prave grešku, a obožavaju da ga jedu!

29.05.2024. 11:33 11:54