RUČAK ZA 31 MINUT! Isprobajte ovaj recept za pastu sa tikvicama i piletinom i nećete se pokajati! Ovo je recept koji svako može da napravi
Gastroinfluenserka Milica Đorđević na svom Instagram nalogu „onelightshot” donosi raznovrsne priče o hrani, predstavlja nutritivne recepte „gotove začas”, kao i recenzije različitih proizvoda i restorana.
Hrana je, kako nam otkriva, bitan elemenat svakodnevice u njenoj porodici, pa tako svi koji dolaze u njihov dom uvek budu dočekani specijalnim jelom koje vole.
– Često su mame, bake i tetke pripremale omiljene poslastice kako bi iskazale ljubav i pažnju. Svakodnevno se pripremao hleb, doručak, ručak, jako retko smo jeli nešto „kupovno“, a ja sam bila prisutna u svim koracima proizvodnje pojedinih (voće, povrće, meso). Imam utisak da sada mnogo više cenim sve što kupim i da sam vrlo racionalna. Ne volim da bacam hranu, jer znam koliki je trud potreban da nešto nastane – priča nam Milica Đorđević. – Mislim da je upravo to bilo ono presudno što me privuklo kuvanju - ljubav prema hrani, ali i kuvanju koju sam videla kod mame i bake od detinjstva. Skoro sam našla svoj prvi recept napisan rukom, sa malo permutovanim slovima, ali tu je suština i početak. Kada sam krenula u školu počela sam pomalo da pravim slatkiše. Imala sam nekoliko svojih recepata koje sam vrtela - krofne, palačinke, bakin kolač...
Blogerka, koja danas ima blizu 92.000 pratilaca, intenzivnije je počela da kuva kada je došla u Beograd da studira. Tada je, priča nam, pojednostavila recepte koje je pripremala kod kuće i prilagodila ih svom tempu života, namirnicama i vremenu koje je imala. Recepte je dodatno prilagođavala kada je počela da trenira i eksperimentiše sa novim namirnicama. Prijateljice bi je često pitale za pojedine recepte, pa je, kako bi olakšala i njima, ali i sebi, počela da ih piše i objavljuje na svom blogu, a potom i na Instagram nalogu. Danas inspiraciju za brojne recepte, koje objavljuje, crpi svuda.
– Kada svaki dan kuvate i isprobavate namirnice, ideje nekako dolaze same. Smatram da je inspiracija svuda oko nas. Često mi se desi da, kada odem do pijace u nabavku, dobijem inspiraciju od bake koja prodaje povrće, koja podeli sa mnom neki trik i da mi ideju za novo jelo. Pored svakodnevice, tu su putovanja i restorani, kojih sve više i više ima u Beogradu i nude sjajna jela, vrlo kreativna i inspirativna – kaže Milica Đorđević i dodaje da voli da eksperimentiše sa hranom. – Najinteresantnije mi je da eksperimentišem kada sam ograničena sa namirnicama. Često se desi da kada nemate neku namirnicu nađete njenu zamenu u skladu sa onim što trenutno imate i tako se pojavi novi recept. Konkretno, volim da isprobavam drugačije žitarice, mahunarke, interesantne dresinge, salate - sarmu sa heljdom, pilav sa prosom, slatko-kiseli dresing... Smatram da je pravljenje novih kombinacija i beg od ustaljene svakodnevice nešto što je svima potrebno povremeno.
V. B.
250 g pilećeg filea
120 g paste po želji
1 veća tikvica
1 veći paradajz (ili šaka čerija)
4 kašike grčkog jogurta
po ukusu so
po ukusu beli luk u granulama
po ukusu biber
2 kašike ulja po želji
Prvo na ringlu stavite vodu za pastu da se greje, kada proključa sipajte prstohvat soli u vodu pa onda pastu i kuvajte po uputstvu sa kutije. Paralelno sa kuvanjem paste u dubljem tiganju na ulju propržite sitno iseckano pileće meso, posolite i dodajte začine. Čim dobije rumenu boju, dodajte sitno iseckanu tikvicu, pa sve zajedno upržite. Kada sve dobije finu boju i termički se obradi, skinite sa ringle, dodajte grčki jogurt i izmešajte, a onda dodajte i oceđenu pastu. Servirajte porcije, pa dodajte odozgo paradajz ili čeri.