Recept dana: Sočne ćufte u paradajz sosu
Ukusne i sočne ćuftice možete da poslužite jednostavno uz hleb i vino, a nećete pogrešiti ni ako ih iskombinujete s testeninom, pirinčem ili palentom.
Sastojci:
Za ćufte:
- 4 parčeta hleba,
- 6 kašika mleka,
- 2 kašike parmezana,
- 400 g mlevene junetine,
- 400 g mlevene svinjetine,
- čen belog luka,
- malo peršuna,
- 1 jaje,
- kašičica mlevene paprike
Za sos:
- glavica luka,
- tri čena belog luka,
- 800 g pelata,
- prstohvat mlevene paprike,
- 200 ml crnog vina,
- so i biber po ukusu,
- maslinovo ulje
Priprema:
1. Kriškama hleba odvojiti koricu, pa ih iseći na komadiće i staviti u veliku posudu, a zatim preliti mlekom.
2. Pomešati meso, hleb, parmezan, beli luk, seckani peršun, jaje i mlevenu papriku. Posoliti i pobiberiti, pa napraviti loptice.
3. Zagrejati maslinovo ulje i propržiti ćuftice.
4. Izvaditi ih, pa doliti još malo ulja u tiganj. Propržiti beli luk i luk, zatim dodati vino i kuvati dok se ne redukuje i gotovo ne nestane.
5. Ubaciti pelate, so, biber i mlevenu papriku.
6. Kuvati 10 minuta, pa vratite ćuftice i nastaviti s kuvanjem još 20 minuta dok se sos ne zgusne, a čuftice ne skuvaju.