Рецепт дана: Сахер торта
Вероватно најпознатија чоколадна торта свих времена, позната је још и као Сахер колач и Едуард Сахер торта.
Састојци:
- 12 јаја,
- 480 г шећера,
- 220 г брашна,
- 280 г путера,
- 280 г чоколаде,
- 60 г какаоа
Прелив:
- 250 г чоколаде,
- 125 мл воде,
- 200 г шећера,
- 30 г какаоа,
- 300 г џема од кајсије
Припрема:
1. Умутити беланца с 200 г шећера.
2. Путер умутити с 80 г шећера и додати отопљену чоколаду и брашно помешано с какаом.
3. Маси додати умућена беланца и сипати је у подмазан калуп за торту.
4. Пећи 45 минута у рерни загрејаној на 170 степени.
5. Оставити да се охлади, преполовити је и намазати џемом у средини и са спољашњих страна.
6. У шерпицу ставити шећер, воду, какао и чоколаду, пустити да се отопе и маса добро сједини, па прелити преко торте, оставити да се охлади и тек онда је потом сећи.
7. По жељи додати сезонско воће или шлаг ради декорације и богатијег укуса.