Recept dana: Saher torta
Verovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena, poznata je još i kao Saher kolač i Eduard Saher torta.
Sastojci:
- 12 jaja,
- 480 g šećera,
- 220 g brašna,
- 280 g putera,
- 280 g čokolade,
- 60 g kakaoa
Preliv:
- 250 g čokolade,
- 125 ml vode,
- 200 g šećera,
- 30 g kakaoa,
- 300 g džema od kajsije
Priprema:
1. Umutiti belanca s 200 g šećera.
2. Puter umutiti s 80 g šećera i dodati otopljenu čokoladu i brašno pomešano s kakaom.
3. Masi dodati umućena belanca i sipati je u podmazan kalup za tortu.
4. Peći 45 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni.
5. Ostaviti da se ohladi, prepoloviti je i namazati džemom u sredini i sa spoljašnjih strana.
6. U šerpicu staviti šećer, vodu, kakao i čokoladu, pustiti da se otope i masa dobro sjedini, pa preliti preko torte, ostaviti da se ohladi i tek onda je potom seći.
7. Po želji dodati sezonsko voće ili šlag radi dekoracije i bogatijeg ukusa.