Рецепт дана: Паеља
У питању је традиционално шпанско јело које се припрема од пиринча, морских плодова и кобасица. Све у једном тигању...
Састојци (за 6 особа):
- 300 г пиринча,
- 360 г пасуља,
- 400 г исецканог парадајза,
- 700 мл супе од поврћа,
- 75 г грашка,
- 85 г артичока из конзерве,
- 75 г кобасице,
- главица лука,
- 4 чена белог лука,
- 1 жута паприка,
- 1 црвена паприка,
- кашика пасте од парадајза,
- ½ кашичице љуте паприке,
- ½ кашичице слатке паприке,
- ½ кашике куркуме,
- 2 листа ловора,
- 15 г свежег першуна,
- 2 кашике маслиновог уља,
- 1 лимун,
- со и бибер
Припрема:
1. Загрејати уље у великом тигању на умереној температури, па на њему пропржити исецкани лук док не постане стакласт.
2. Додати протиснути бели лук, па динстати пар минута.
3. Убацити затим очишћену жуту и црвену паприку исецкану на тракице и пасуљ. Динстати уз повремено мешање око пет минута, док поврће не омекша.
4. У тигањ убацити пресан пиринач, љуту и слатку црвену паприку, пасту од парадајза, со и бибер. Добро промешати и кувати око два минута.
5. Убацити парадајз из конзерве и кувати око пет минута док течност деломично не испари. Потом додати супу, куркуму и листове ловора.
6. Када проври, смањити температуру и наставити с кувањем све док пиринач не „попије“ сву течност.
7. На крају додати грашак, артичоке и комадиће исецкане кобасице. Поклопити, смањити температуру на најниже и све заједно кувати још 10 минута.
8. Јело макнути с ватре и оставити поклопљено десетак минута пре послуживања.
9. Посути исецканим свежим першуном и послужите с лимуном.