Рецепт дана: Пуњени патлиџан
С обзиром да су градске пијаце увелико "шарене" од разног свеже пристиглог поврћа, ред би био да и у тањиру прославимо све те лепоте пролећа.
Састојци (за 4 особе):
- 4 патлиџана средње величине,
- 400 г лука,
- 4 чена белог лука,
- першун,
- 1/2 кг парадајза,
- со и бибер по укусу,
- 100 мл уља,
- неколико листова ловора,
- мало шећера
- 1-2 кашике насецканих бадема,
- 1 кашика вегете
Припрема:
1. Патлиџане преполовити по дужини, а затим месни део исецкати у облику мреже. Посолити их и оставити да одстоје око пола сата.
2. парадајз огулити и исецкати на коцкице.
3. Затим исецкати црни и бели лук, као и першун.
4. Патлиџане осушити упијајућим папиром, а потом га запећи на загрејаном уљу с једне и друге стране.
5. Извадити патлиџан из тигања, издубити месни део и уситнити га.
6. На преосталом уљу издинстати кратко лук, додати партадајз и динстати док не испари део течности.
7. Додати поврће и зачине, па динстати још неких 10 минута и на крају у тигањ убацити першун и бадеме.
8. У намашћену ватросталну посуду поређати патлиџан, напунити их припремљеним филом од поврћа, па запећи око 15 минута у рерни загрејаној на 180-200 степени.
9. Неколико минута пре него што их извадите из рерне, на патлиџане можете да поређате плошке димљеног сира.