Recept dana: Punjeni patlidžan
S obzirom da su gradske pijace uveliko "šarene" od raznog sveže pristiglog povrća, red bi bio da i u tanjiru proslavimo sve te lepote proleća.
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 patlidžana srednje veličine,
- 400 g luka,
- 4 čena belog luka,
- peršun,
- 1/2 kg paradajza,
- so i biber po ukusu,
- 100 ml ulja,
- nekoliko listova lovora,
- malo šećera
- 1-2 kašike naseckanih badema,
- 1 kašika vegete
Priprema:
1. Patlidžane prepoloviti po dužini, a zatim mesni deo iseckati u obliku mreže. Posoliti ih i ostaviti da odstoje oko pola sata.
2. paradajz oguliti i iseckati na kockice.
3. Zatim iseckati crni i beli luk, kao i peršun.
4. Patlidžane osušiti upijajućim papirom, a potom ga zapeći na zagrejanom ulju s jedne i druge strane.
5. Izvaditi patlidžan iz tiganja, izdubiti mesni deo i usitniti ga.
6. Na preostalom ulju izdinstati kratko luk, dodati partadajz i dinstati dok ne ispari deo tečnosti.
7. Dodati povrće i začine, pa dinstati još nekih 10 minuta i na kraju u tiganj ubaciti peršun i bademe.
8. U namašćenu vatrostalnu posudu poređati patlidžan, napuniti ih pripremljenim filom od povrća, pa zapeći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180-200 stepeni.
9. Nekoliko minuta pre nego što ih izvadite iz rerne, na patlidžane možete da poređate ploške dimljenog sira.