Recept dana: Punjene paprike
U pitanju je jedno od jela koje mnogima miriše na detinjstvo, a evo kako da ih sami napravite i to po "bakinoj" recepturi.
Sastojci:
- 8 paprika babura,
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa,
- čen belog luka,
- velika kašika iseckanog peršuna,
- malo slanine,
- šoljica pirinča,
- so i biber po ukusu,
- malo šećera,
- glavica luka,
- 4 veća paradajza,
- 1 šargarepa,
- 500 ml pasiranog paradajza,
- ulje
Priprema:
1. Beli luk, peršun i slaninu sitno iseckati, pa pomešati s prethodnom posoljenim i pobiberenim mlevenim mesom. Dobro sve rukama izmešati, a zatim dodati pirinač, pa sve ponovo sediniti.
2. Paprikama skinuti peteljke i očistiti unutrašnjost, pa ih dobro oprati i ostaviti da se osuše.
3. Kada se osuše, napuniti ih pripremljenom smesom od mesa i pirinča tako da je ne gurate previše u paprike.
4. Sitno iseći luk i dinstati ga na ulju dok ne požuti. Zatim dodati iseckan paradajz i naribanu šargarepu, pa dinstati još 10 minuta. Dodati potom pasiran paradajz, so i kašičicu do dve šećera.
5. Na paradajz sos poređati punjene paprike i dobro ih zaliti vodom. Kuvati oko sat do sat i po vremena, povremeno protresajući lonac. Nikako paprike ne treba mešati.
6. Kada su paprike gotove, sos u kom su se kuvale može se dodatno propasirati.
7. Punjene paprike možete da poslužite uz pire krompir.