Recept dana: Posna torta s pivom
Vreme je slava. Neke su mrsne, a ima onih posnih. Za ove druge, evo sjajnog starinskog predloga za posnu, a ukusnu i sočnu, poslasticu...
Sastojci:
- 1/2 l piva,
- 1/2kg šećera,
- 1/2kg brašna,
- kašičica sode bikarbone,
- sok od jednog limuna,
Za fil:
- 250 g mlevenih oraha,
- 400 g šećera,
- malo vode
Priprema:
1. Pomešati brašno i sodu bikarbonu, dodati šećer i pivo pa mešati masu da se sjedini. Potom dodati limunov sok i još malo promešati.
2. Dobijenu smesu podeliti na dva dela i ispeći dve kore. Peći oko 25 minuta na 200 stepeni.
3. Za fil ušpinovati šećer s malo vode, pa dodati mlevene orahe.
4. Kada se fil ohladi, njime premazati kore (kora, fil, kora).
5. Ostaviti fila dovoljno da se premaže čitavu tortu.
6. Kada je torta gotova, posuti je mlevenim orasima i, po želji, šećerom u prahu.