Рецепт дана: Подварак
Једноставно за припрему, ово је многима једно од омиљених зимских јела. Ако сте баш јако гладни, може и као прилог...
Састојци:
- 1 кг купуса рибанца,
- 100 г меснате димљене сланине,
- главица црног лука,
- 2 чена белог лука,
- 2 кашике свињске масти,
- кашика слатке алеве паприке,
- 1 ловоров лист,
- 1 сува паприка,
- кашичица млевеног бибера,
- по потреби соли,
- по жељи љуте туцане паприке
Припрема:
1. Купус ставити у цедиљку, опрати под млазом хладне воде и оцедити.
2. У шерпу ставити маст да се загреје и на средњој температури испржити исецкану главицу црног лука.
3. Додати исечену сланину (не много ситно) и пржити док сланина не замирише.
4. Затим додати исецкан бели лук и млевени бибер, кратко пропржити, па ставити оцеђен рибанац и мешати да се сав обложи масноћом.
5. Додати 300 мл воде, ловоров лист, алеву паприку, промешати и динстати купус док вода не уври. Затим додати још 600 мл воде, опрану суву паприку и наставити динстање на средњој температури. 6. Купус динстати док не омекша, уз доливање воде по потреби.
6. Када је завршено динстање, пре него што се купус стави у рерну да се запече, у шерпи треба да остане око 1 цм воде. У овој фази проверити да ли је купус довољно слан и по потреби посолити. Ко воли, може додати и љуту, туцану паприку.
7. Рерну загрејати на 220 степени Ц, промешати купус и ставити да се пече око 30 минута, док не порумени.