Recept dana: Podvarak
Jednostavno za pripremu, ovo je mnogima jedno od omiljenih zimskih jela. Ako ste baš jako gladni, može i kao prilog...
Sastojci:
- 1 kg kupusa ribanca,
- 100 g mesnate dimljene slanine,
- glavica crnog luka,
- 2 čena belog luka,
- 2 kašike svinjske masti,
- kašika slatke aleve paprike,
- 1 lovorov list,
- 1 suva paprika,
- kašičica mlevenog bibera,
- po potrebi soli,
- po želji ljute tucane paprike
Priprema:
1. Kupus staviti u cediljku, oprati pod mlazom hladne vode i ocediti.
2. U šerpu staviti mast da se zagreje i na srednjoj temperaturi ispržiti iseckanu glavicu crnog luka.
3. Dodati isečenu slaninu (ne mnogo sitno) i pržiti dok slanina ne zamiriše.
4. Zatim dodati iseckan beli luk i mleveni biber, kratko propržiti, pa staviti oceđen ribanac i mešati da se sav obloži masnoćom.
5. Dodati 300 ml vode, lovorov list, alevu papriku, promešati i dinstati kupus dok voda ne uvri. Zatim dodati još 600 ml vode, opranu suvu papriku i nastaviti dinstanje na srednjoj temperaturi. 6. Kupus dinstati dok ne omekša, uz dolivanje vode po potrebi.
6. Kada je završeno dinstanje, pre nego što se kupus stavi u rernu da se zapeče, u šerpi treba da ostane oko 1 cm vode. U ovoj fazi proveriti da li je kupus dovoljno slan i po potrebi posoliti. Ko voli, može dodati i ljutu, tucanu papriku.
7. Rernu zagrejati na 220 stepeni C, promešati kupus i staviti da se peče oko 30 minuta, dok ne porumeni.