Рецепт дана: Печене прженице
После празника увек остане хране, коју никако не би требало бацати. Ево сјајне идеје како да употребите стари хлеб.
Састојци (за 4 особе):
- векна старог багета,
- 45 г путера,
- 3 јајета,
- 300 мл млека,
- 2 кашичице ваниле,
- 2 кашике сока од поморанџе,
- кашичица изрендане корице од поморанџе,
- кашика жутог шећера,
- шећер у праху,
- воће по жељи (бруснице, боровнице, сецкане јабуке...),
- по жељи џем, мед, воћни сируп, нутела...
Припрема:
1. У већу посуду увацити јаја, ванилу, сок од поморанџе, корицу поморанџе.
2. Додати млеко и оставити са стране.
3. Багету одсећи крајеве и преполовити га по дужини, а онда сећи комаде од око осам до десет центиметара.
4. Свако парче хлеба премазати омекшалим путером.
5. Узети пекач у који могу да стану сви парчићи хлеба, али да се не преклапају.
6. Поређати хлеб, намазаном страном према доле, прелити јајима и млеком и оставити да тако стоји око пола сата и притом на сваких 10 минута окренути хлеб на другу страну.
7. Загрејати рерну на 185 степени и парчиће хлеба оставити да страна која је премазана путером буде према горе.
8. Посути шећером и по жељи џемом или нутелом, па ставити да се пече.
9. Пећи око 30 до 40 минута, док лепо не порумени.
10. Посути шећером у праху и послужити топло с додатком, рецимо, свежег или воћа из замрзивача.