Recept dana: Pečene prženice
Posle praznika uvek ostane hrane, koju nikako ne bi trebalo bacati. Evo sjajne ideje kako da upotrebite stari hleb.
Sastojci (za 4 osobe):
- vekna starog bageta,
- 45 g putera,
- 3 jajeta,
- 300 ml mleka,
- 2 kašičice vanile,
- 2 kašike soka od pomorandže,
- kašičica izrendane korice od pomorandže,
- kašika žutog šećera,
- šećer u prahu,
- voće po želji (brusnice, borovnice, seckane jabuke...),
- po želji džem, med, voćni sirup, nutela...
Priprema:
1. U veću posudu uvaciti jaja, vanilu, sok od pomorandže, koricu pomorandže.
2. Dodati mleko i ostaviti sa strane.
3. Bagetu odseći krajeve i prepoloviti ga po dužini, a onda seći komade od oko osam do deset centimetara.
4. Svako parče hleba premazati omekšalim puterom.
5. Uzeti pekač u koji mogu da stanu svi parčići hleba, ali da se ne preklapaju.
6. Poređati hleb, namazanom stranom prema dole, preliti jajima i mlekom i ostaviti da tako stoji oko pola sata i pritom na svakih 10 minuta okrenuti hleb na drugu stranu.
7. Zagrejati rernu na 185 stepeni i parčiće hleba ostaviti da strana koja je premazana puterom bude prema gore.
8. Posuti šećerom i po želji džemom ili nutelom, pa staviti da se peče.
9. Peći oko 30 do 40 minuta, dok lepo ne porumeni.
10. Posuti šećerom u prahu i poslužiti toplo s dodatkom, recimo, svežeg ili voća iz zamrzivača.