Recept dana: Napoleonov kolač
Kolač s 1.000 listova (Mille-feuille na francuskom) sasvim sigurno je jedan od najboljih i najpoznatijih francuskih deserta. Poznat je i kao Napoleonov kolač, ukusan i sočan, ovaj francuski desert može da se spremi i u kombinaciji sa sezonskim voćem, na primer jagodama.
Sastojci:
- pakovanje lisnatog testa,
- 300 g jagoda,
- 1 limun
- 350 ml slatke pavlake,
- 1 mahuna vanile,
- 5 kašika šećera
Priprema:
1. Limun dobro oprati, pa ga naribati i polovinu ocedite, pa njime „začiniti“ jagode.
2. Lisnato testo lagano razvaljati, pa ga iseći na jednake oblike.
3. Rernu zagrejati na 200 stepeni, testo posuti s malo šećera, pa ubaciti u rernu i na njega staviti teži predmet (rešetka od rerne će najbolje poslužiti), koji će sprečiti nastajanje lisnatih mehurića. 4. Za to vreme mikserom mutiti slatku pavlaku, mahunu vanile koju ste sastrugali nožićem i kašiku šećera dok se ne dobije čvrsti sneg.
5. Kada se testo izvadi iz rerne i ohladi, poređati desert: na dno staviti komadić lisnatog testa, premazati ga kremom od vanile i slatke pavlake. Dodati nekoliko seckanih komadića voća, pa preklopiti drugim komadom testa. Premazati kremom i nafilovati celim komadima voća.