Рецепт дана: Кромпир пита без кора
Кромпир је неправедно добио етикету поврћа пуног “празних калорија”, трвде нутриционисти. Напротив, врло је хранљив и користан, богат глицидима, састојцима неопходним свим узрастима...
Састојци:
– 4 мања кромпира,
- мања главица лука,
– 2-3 јајета,
- 100 мл уља,
– 3 велике кашике кајмака,
– 200 г младог ситног сира,
– 10-12 великих кашика глатког брашна,
– кесица прашка за пециво,
– 200 мл јогурта,
– зачини по укусу: со, бибер, вегета
Припрема:
1. Кромпир ољуштити, па заједно с луком ситно нарибати.
2. Пенасто умутити јаја, посолити, па прелити овом смесом кромпир, додати уље, млади сир, кајмак, брашно с прашком за пециво и на крају јогурт.
3. Смесу добро измешати, а ако је густа - додати још јогурта, па зачинити по укусу.
4. Плех за печење добро премазати мешавином уља и путера, па ставити у загрејану рерну. Када се плех угреје, извадити га из рерне, посути брашном, па улити смесу.
5. Све фино поравнати и пећи пола сата на температури од 220 степени.
6. Пред крај печења, прелити питу с пар кашика отопљеног путера и вратити у топлу рерну.