Recept dana: Krompir pita bez kora
Krompir je nepravedno dobio etiketu povrća punog “praznih kalorija”, trvde nutricionisti. Naprotiv, vrlo je hranljiv i koristan, bogat glicidima, sastojcima neophodnim svim uzrastima...
Sastojci:
– 4 manja krompira,
- manja glavica luka,
– 2-3 jajeta,
- 100 ml ulja,
– 3 velike kašike kajmaka,
– 200 g mladog sitnog sira,
– 10-12 velikih kašika glatkog brašna,
– kesica praška za pecivo,
– 200 ml jogurta,
– začini po ukusu: so, biber, vegeta
Priprema:
1. Krompir oljuštiti, pa zajedno s lukom sitno naribati.
2. Penasto umutiti jaja, posoliti, pa preliti ovom smesom krompir, dodati ulje, mladi sir, kajmak, brašno s praškom za pecivo i na kraju jogurt.
3. Smesu dobro izmešati, a ako je gusta - dodati još jogurta, pa začiniti po ukusu.
4. Pleh za pečenje dobro premazati mešavinom ulja i putera, pa staviti u zagrejanu rernu. Kada se pleh ugreje, izvaditi ga iz rerne, posuti brašnom, pa uliti smesu.
5. Sve fino poravnati i peći pola sata na temperaturi od 220 stepeni.
6. Pred kraj pečenja, preliti pitu s par kašika otopljenog putera i vratiti u toplu rernu.