Рецепт дана: Колач све по два
Колач као створен за оне који се не сналазе баш најбоље с мерама; тачније који никада баш нису сигурни шта тачно значи оно „од ока“ или „отприлике“. Овде је та прича крајње поједностављена, а притом је колач савршеног укуса.
Састојци:
- 2 јајета,
- 200 г шећера,
- 200 мл уља,
- 200 мл млека,
- 200 г млевених ораха,
- 200 г гриза,
- 200 г оштрог брашна,
- 2 нарибане јабуке,
- прашак за пециво,
- ванил шећер,
- мало рума,
- 50 г џема од кајсија,
- 50 г насецканих ораха
Припрема:
1. У одговарајућој чинији пенасто измешати јаја, шећер и ванил шећер. Додати уље, млеко, орахе, гриз и брашно, prеthodno помешано с прашком за пециво.
2. На крају умешати нарибане јабуке и рум, па смесу излити у намашћен и побрашњен плех (величине 20×35 центиметара).
3. Припремљену смесу пећи неких пола сата у рерни загрејаној на 190 степени.
4. Печени колач премазати џемом и посути насецканим орасима. Пре служења, преко колача посути шећер у праху.