Recept dana: Kolač sve po dva
Kolač kao stvoren za one koji se ne snalaze baš najbolje s merama; tačnije koji nikada baš nisu sigurni šta tačno znači ono „od oka“ ili „otprilike“. Ovde je ta priča krajnje pojednostavljena, a pritom je kolač savršenog ukusa.
Sastojci:
- 2 jajeta,
- 200 g šećera,
- 200 ml ulja,
- 200 ml mleka,
- 200 g mlevenih oraha,
- 200 g griza,
- 200 g oštrog brašna,
- 2 naribane jabuke,
- prašak za pecivo,
- vanil šećer,
- malo ruma,
- 50 g džema od kajsija,
- 50 g naseckanih oraha
Priprema:
1. U odgovarajućoj činiji penasto izmešati jaja, šećer i vanil šećer. Dodati ulje, mleko, orahe, griz i brašno, prethodno pomešano s praškom za pecivo.
2. Na kraju umešati naribane jabuke i rum, pa smesu izliti u namašćen i pobrašnjen pleh (veličine 20×35 centimetara).
3. Pripremljenu smesu peći nekih pola sata u rerni zagrejanoj na 190 stepeni.
4. Pečeni kolač premazati džemom i posuti naseckanim orasima. Pre služenja, preko kolača posuti šećer u prahu.