Рецепт дана: Америчке крофнице
Сви воле крофне... Дивне, слатке и хрскаве, какве су само наше баке знале да направе. А шта кажете на идеју да урадимо мали експеримент и овог пута их „замесимо“ по америчкој рецептури?
Састојци:
500 г брашна,
1 пакетић инстант квасца,
4 кашике шећера,
1 кашичица соли,
250 мл топлог млека,
50 г отопљеног маслаца,
1 јаје,
150 г чоколаде,
50 г маслаца,
100 мл шлага.
Припрема:
1. Суве састојке измерите и затим измикасајте уз помоћ наставка за мешење теста.
Измиксајте мало суве састојке како би се фино спојили и додајте им потом оне течне - топло млеко, отопљени маслац и једно јаје. Наставите да миксате док се не обликује кугла од теста, а онда на кратко тесто месите ручно.
2. Науљите посуду и ставите тесто у њу, покријте поклопцем или провидном фолијом и оставите на топлом месту око два сата док се не удвостручи.
Кад се тесто дигло, на побрашњеној подлози разваљајте га на дебљину од једног центиметра и сеците кругове.
Већи круг можете да исечете чашом, а наставком за украшавање можете да направите мањи круг у средини.
3. Ставите их на папир за печење и пустите да се дижу још око 15 минута. За то време припремите тигањ и загрејте уље или маст.
Када се загрејало, оставите ватру на средњој температури и сваку крофницу пржите с обе стране док не поприме златно-смеђу боју.
Истовремено док се прже крофнице, отопите чоколаду и маслац, спојите с топлом павлаком и све добро промешајте.
Оставите крофнице да се охладе, па сваку умочите у чоколадни ganache и оставите на папиру за печење да се прелив мало стрдне.
Служење:
За украшавање можете да узмете мало беле чоколаде или шарених чоколадних мрвица.