clear sky
12°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Рецепт дана: Америчке крофнице

07.04.2017. 16:56 17:00
Пише:
Фото: www.freeimages.com

Сви воле крофне... Дивне, слатке и хрскаве, какве су само наше баке знале да направе. А шта кажете на идеју да урадимо мали експеримент и овог пута их „замесимо“ по америчкој рецептури?

Састојци:

500 г брашна,

1 пакетић инстант квасца,

4 кашике шећера,

1 кашичица соли,

250 мл топлог млека,

50 г отопљеног маслаца,

1 јаје,

150 г чоколаде,

50 г маслаца,

100 мл шлага.

Припрема:

1. Суве састојке измерите и затим измикасајте уз помоћ наставка за мешење теста.

Измиксајте мало суве састојке како би се фино спојили и додајте им потом оне течне - топло млеко, отопљени маслац и једно јаје. Наставите да миксате док се не обликује кугла од теста, а онда на кратко тесто месите ручно.

2. Науљите посуду и ставите тесто у њу, покријте поклопцем или провидном фолијом и оставите на топлом месту око два сата док се не удвостручи.

Кад се тесто дигло, на побрашњеној подлози разваљајте га на дебљину од једног центиметра и сеците кругове.

Већи круг можете да исечете чашом, а наставком за украшавање можете да направите мањи круг у средини.

3. Ставите их на папир за печење и пустите да се дижу још око 15 минута. За то време припремите тигањ и загрејте уље или маст.

Када се загрејало, оставите ватру на средњој температури и сваку крофницу пржите с обе стране док не поприме златно-смеђу боју.

Истовремено док се прже крофнице, отопите чоколаду и маслац,  спојите с топлом павлаком и све добро промешајте.

Оставите крофнице да се охладе, па сваку умочите у чоколадни ganache и оставите на папиру за печење да се прелив мало стрдне.

Служење:

За украшавање можете да узмете мало беле чоколаде или шарених чоколадних мрвица.

Аутор:
Пошаљите коментар