Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Američke krofnice

07.04.2017. 16:56 17:00
Piše:
Foto: www.freeimages.com

Svi vole krofne... Divne, slatke i hrskave, kakve su samo naše bake znale da naprave. A šta kažete na ideju da uradimo mali eksperiment i ovog puta ih „zamesimo“ po američkoj recepturi?

Sastojci:

500 g brašna,

1 paketić instant kvasca,

4 kašike šećera,

1 kašičica soli,

250 ml toplog mleka,

50 g otopljenog maslaca,

1 jaje,

150 g čokolade,

50 g maslaca,

100 ml šlaga.

Priprema:

1. Suve sastojke izmerite i zatim izmikasajte uz pomoć nastavka za mešenje testa.

Izmiksajte malo suve sastojke kako bi se fino spojili i dodajte im potom one tečne - toplo mleko, otopljeni maslac i jedno jaje. Nastavite da miksate dok se ne oblikuje kugla od testa, a onda na kratko testo mesite ručno.

2. Nauljite posudu i stavite testo u nju, pokrijte poklopcem ili providnom folijom i ostavite na toplom mestu oko dva sata dok se ne udvostruči.

Kad se testo diglo, na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte ga na debljinu od jednog centimetra i secite krugove.

Veći krug možete da isečete čašom, a nastavkom za ukrašavanje možete da napravite manji krug u sredini.

3. Stavite ih na papir za pečenje i pustite da se dižu još oko 15 minuta. Za to vreme pripremite tiganj i zagrejte ulje ili mast.

Kada se zagrejalo, ostavite vatru na srednjoj temperaturi i svaku krofnicu pržite s obe strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Istovremeno dok se prže krofnice, otopite čokoladu i maslac,  spojite s toplom pavlakom i sve dobro promešajte.

Ostavite krofnice da se ohlade, pa svaku umočite u čokoladni ganache i ostavite na papiru za pečenje da se preliv malo strdne.

Služenje:

Za ukrašavanje možete da uzmete malo bele čokolade ili šarenih čokoladnih mrvica.

Autor:
Pošaljite komentar