Recept dana: Američke krofnice
Svi vole krofne... Divne, slatke i hrskave, kakve su samo naše bake znale da naprave. A šta kažete na ideju da uradimo mali eksperiment i ovog puta ih „zamesimo“ po američkoj recepturi?
Sastojci:
500 g brašna,
1 paketić instant kvasca,
4 kašike šećera,
1 kašičica soli,
250 ml toplog mleka,
50 g otopljenog maslaca,
1 jaje,
150 g čokolade,
50 g maslaca,
100 ml šlaga.
Priprema:
1. Suve sastojke izmerite i zatim izmikasajte uz pomoć nastavka za mešenje testa.
Izmiksajte malo suve sastojke kako bi se fino spojili i dodajte im potom one tečne - toplo mleko, otopljeni maslac i jedno jaje. Nastavite da miksate dok se ne oblikuje kugla od testa, a onda na kratko testo mesite ručno.
2. Nauljite posudu i stavite testo u nju, pokrijte poklopcem ili providnom folijom i ostavite na toplom mestu oko dva sata dok se ne udvostruči.
Kad se testo diglo, na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte ga na debljinu od jednog centimetra i secite krugove.
Veći krug možete da isečete čašom, a nastavkom za ukrašavanje možete da napravite manji krug u sredini.
3. Stavite ih na papir za pečenje i pustite da se dižu još oko 15 minuta. Za to vreme pripremite tiganj i zagrejte ulje ili mast.
Kada se zagrejalo, ostavite vatru na srednjoj temperaturi i svaku krofnicu pržite s obe strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Istovremeno dok se prže krofnice, otopite čokoladu i maslac, spojite s toplom pavlakom i sve dobro promešajte.
Ostavite krofnice da se ohlade, pa svaku umočite u čokoladni ganache i ostavite na papiru za pečenje da se preliv malo strdne.
Služenje:
Za ukrašavanje možete da uzmete malo bele čokolade ili šarenih čokoladnih mrvica.