RAKIJA SA VINSKE VIZIJE OTVORENOG BALKANA Destilerija „Quzmyn“ iz Kuzmina
Destilerija „Quzmyn“, registrovana 2020. godine, na tržištu je nešto više od godinu dana, a u poslednjih nekoliko meseci ostvarila je značajan uspeh i van granica Srbije. Stevan Savčić iz destilerije „Quzmyn“ istakao je da je učešće na sajmu "Vinska vizija Otvorenog Balkana" izuzetno važno za promociju i prodaju njihovih proizvoda.
– Veoma nam je značajno učešće na sajmu jer nam pruža priliku da razmenimo iskustva sa kolegama, ali i da upoznamo naše kupce i buduće mušterije – objasnio je Savčić, koji destilerijom rukovodi sa svojom suprugom. – Ovo nam je druga godina kako učestvujemo, moram reći da je organizacija sajma na veoma visokom nivou, sa vidljivim napretkom u odnosu na prošlu godinu, iako je ovo tek treća godina manifestacije.
Savčić je naglasio da, iako se još uvek nisu u potpunosti probili na srpsko tržište, lane su na „Vinskoj viziji“ upoznali uvoznika za Švajcarsku, tako da od juna rakije iz Kuzmina imaju prodajno mesto u Cirihu.
– Upravo je prilika koju smo dobili i iskoristili primeri kako sajmovi mogu biti koristan kanal za širenje brenda, a mismo ponosni što smo već prepoznati na evropskom tržištu – zaključio je naš sagovornik.
Destilerija „Quzmyn“ nabavlja voće iz nekoliko različitih regiona, a od prošle godine saradnja s proizvođačima sa Fruške gore postala je ključna.
– Voće koje koristimo dolazi delom iz okoline Valjeva i Pocerine, a poslednjih godinu dana sarađujemo sa lokalnim proizvođačima sa Fruške gore, od koje smo udaljeni petnaestak kilometara – objasnio je Stevan Savčić. – Takva saradnja odgovara svima, oni imaju siguran plasman voća, mi ga prerađujemo i praoizvodimo kvalitetne rakije, tako da smo svi zadovoljni.
Kada je reč o proizvodnji rakija, destilerija „Quzmyn“ nudi dve premium linije – „Quzmyn“ i „Diogen“. Linija „Quzmyn“ uključuje rakije koje su odležale tri godine u inoksu i neobojene su – breskva, kruška i dunja, dok je šljiva odležala u barik buretu dve i po godine. Druga linija „Diogen“ dobila je naziv po filozofu Diogenu koji je živeo u buretu i otud su sve rakije iz te linije upravo iz bureta. Kruška i dunja odležale su jednom, a šljiva čak dva puta u drvenom buretu, pojasnio je Savčić. Tako sami destilati dobijaju intenzivniji ukus.
Jedna od zanimljivih i jedinstvenih rakija u njihovoj ponudi je rakija od jagode, koja je odležala u američkom hrastu.
– U godini virusa korone, prijatelj koji je imao plantažu jagoda nije imao gde da je proda, pa smo otkupili rod i od nje proizveli rakiju – kazao je Stevan Savčić. – Jagoda nije voće koje se obično koristi za rakiju, ali smo želeli da iskoristimo najbolje od destilata. Odležala je u američkom hrastu, a rezultirajući proizvod je potpuno nova nota koju nismo očekivali.
On napominje da je ova rakija limitirana serija, sa posebnim pakovanjem, što je čini još atraktivnijom za ljubitelje unikatnih proizvoda.
– Svi mi iz destilerija smo međusobno kolege i sarađujemo, razmenjujemo iskustva i uvek učimo jedni od drugih. Ne doživljavamo se kao konkurencija, već kao saradnici koji žele da podignu kvalitet i promociju naših proizvoda. Posebno bih pohvalio sve druge destilerije, jer u našoj branši ima izuzetnih proizvođača – zaključio je Savčić.