ПРОЦУРИЛА СТРОГО ЧУВАНА ТАЈНА? Случајно откривен рецепт за легендарну пилетину из КФЦ-а
Питате се како се спрема пилетина из КФЦ-а? Случајно је откривен наводни рецепт.
Пилетина из КФЦ-а, никако не може да се спреми код куће и буде тако савршена. Ипак сада се појавио наводно рецепт за бас такав оброк.
Наводни рецепт случајно пронађен у албуму са сликама
Новинар Џеј Џонс из Чикаго Трибјуна путовао је у Корбин у Кентакију, место где је Харланд Сандерс, познат као пуковник Сандерс, започео продају своје пржене пилетине 2016. године.
Циљ његове репортаже био је истражити историју КФЦ-а, због чега је контактирао Џоа Ледингтона, рођака пуковника Сандерса. Ледингтон је некада радио у породичној фирми и показао му је стари породични албум са успоменама и документима.
У албуму се налазила забележка са 11 зачина и њиховим тачним количинама, заједно са упутством да се помешају са 2 шоље брашна. Џонс је одмах постао сумњичав и питао Ледингтона да ли је то оригинални рецепт КФЦ-а.
– Ох, да. Ово је оригинални рецепт КФЦ-а – рекао је Ледингтон, али је касније повукао своју тврдњу и рекао да ипак није сигуран.
Новинари су испробали наводни рецепт
Новинари Чикаго трибјуна одлучили су да припреме пилетину користећи зачине са пописа. Користили су батермилк (сурутку) за маринирање меса, помешали зачине са брашном и испржили пилетину у дубоком уљу. Резултат је био укус готово идентичан КФЦ пилетини.
Једина разлика коју су приметили била је у нивоу сланоће – оригинална КФЦ пилетина била је мало сланија, па су претпоставили да ресторан користи МСГ (мононатријев глутамат), који појачава укус. Када су га додали у рецепт, укус је постао готово идентичан оригиналу. Када је вест изашла у јавност, КФЦ није званично потврдио да је рецепт аутентичан.
– Многи људи тврде да су открили оригинални рецепт, али само неколико људи у свету заправо зна праву тајну – коментарисали су из КФЦ-а.
Потребни састојци:
со
тимијан
босиљак
оригано
целер у праху
црни бибер
бели бибер
суви сенф
млевена паприка
бели лук у праху
ђумбир у праху
брашно
батермилк (киселкаста сурутка)
пилетина
Припрема:
Помешајте све зачине са брашном, а пилетину потопите у сурутку и оставите око пола сата. Затим пилетину ставите у смесу брашна и зачина, поново у сурутку, па опет у брашно и зачине. Загријте уље и пржите пилетину до златно-смеђе боје. Оцедите је на тањиру прекривеном папирним убрусом.
Савет плус: Бутермилк је течност која остаје након што се млеко или павлака замућују како би се добио путер. Buttermilk има благо киселкаст укус и користи се у многим рецептима, нарочито у печењу и припреми пржене хране, јер помаже да тесто или пилетина постану мекши и сочнији. У неким земљама, као што је Србија, може се користити и обична сурутка као замена за buttermilk.