Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Преминуо "отац" тирамисуа Адо Кампеол

31.10.2021. 15:55 15:56
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

РИМ: Угоститељ Адо Кампеол, који се сматра "оцем" тирамисуа, преминуо је у 93. години, преноси Би-Би-Си.

Кампеол је био власник ресторана у граду Тревизо на северу Италије, а управо су у том ресторану тирамису осмислили његова супруга и главни кувар.



На мени ресторана тирамису је стављен 1972. године, али никада није патентиран.



Постоји неколико теорија о томе како је заиста настала та посластица, а међу њима је и она да је настала као афродизијак који је служен у јавној кући у Тревизу.



Међутим, општеприхваћено је да је рецепт за тирамису настао у ресторану Кампеола.



Према речима главног кувара, колач је настао због грешке током прављења сладоледа од ваниле. Кувар је у посуду са јајима и шећером ставио маскарпоне сир. Приметио је да је смеса врло укусна и то рекао Кампеоловој супрузи.



Њих двоје су затим усавршили рецепт, додајући коре натопљене кафом и посипајући колач какаом.



Оно што су добили назвали су тирамису, што на италијанском значи "подигни ме".



Постао је један од најпознатијих италијанских колача на свету.



Неке варијанте тирамисуа припремају се и са алкохолом, али оригинални рецепт подразумева да се не користи алкохол, како би било омугућено да колач једу и деца.

Пише:
Пошаљите коментар
Рецепт дана: Тирамису

Рецепт дана: Тирамису

22.03.2019. 18:06 18:11