Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Preminuo "otac" tiramisua Ado Kampeol

31.10.2021. 15:55 15:56
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

RIM: Ugostitelj Ado Kampeol, koji se smatra "ocem" tiramisua, preminuo je u 93. godini, prenosi Bi-Bi-Si.

Kampeol je bio vlasnik restorana u gradu Trevizo na severu Italije, a upravo su u tom restoranu tiramisu osmislili njegova supruga i glavni kuvar.



Na meni restorana tiramisu je stavljen 1972. godine, ali nikada nije patentiran.



Postoji nekoliko teorija o tome kako je zaista nastala ta poslastica, a među njima je i ona da je nastala kao afrodizijak koji je služen u javnoj kući u Trevizu.



Međutim, opšteprihvaćeno je da je recept za tiramisu nastao u restoranu Kampeola.



Prema rečima glavnog kuvara, kolač je nastao zbog greške tokom pravljenja sladoleda od vanile. Kuvar je u posudu sa jajima i šećerom stavio maskarpone sir. Primetio je da je smesa vrlo ukusna i to rekao Kampeolovoj supruzi.



Njih dvoje su zatim usavršili recept, dodajući kore natopljene kafom i posipajući kolač kakaom.



Ono što su dobili nazvali su tiramisu, što na italijanskom znači "podigni me".



Postao je jedan od najpoznatijih italijanskih kolača na svetu.



Neke varijante tiramisua pripremaju se i sa alkoholom, ali originalni recept podrazumeva da se ne koristi alkohol, kako bi bilo omugućeno da kolač jedu i deca.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Tiramisu

Recept dana: Tiramisu

22.03.2019. 18:06 18:11