ПРАВЕ ДОМАЋИЦЕ (И ДОМАЋИНИ) ЗНАЈУ ЗНАЊЕ Пет савета како спасити ПРЕСОЉЕНО ЈЕЛО
Ако случајно пресолите јело, можете да одахнете, ту је решење
Ретке су домаћице којима се није догодило да некада пресоле јело више него што би требало, па због вишка соли цео ручак, уместо на столу, заврши у смећу. Међутим, постоји решење како да јело буде укусно иако сте га преслолили.
1. Лук, шагарепа или кромпир
Ако сте пресолили супу, сос или гулаш у јело додајте једну целу главицу лука, шаргарепу или ољуштен кромпир који ће покупити со.
2. Вода или неслан темељац
Можете да додате и воду или неслан темељац, а ако је потребно да после тога згуснете јело посегните за мало густина или скроба, а можете да додате и бешамел сос.
3. Јабука
Још један једноставан трик који су користиле наше баке, а који решава пресољено јело јесте да у њега убаците ољуштену јабуку. Оставите јабуку у јелу да покупи со, па је онда пред крај припреме извадите и баците.
4. Сирће, лимун или вино
За пресољено јело можете користити и неку од ових киселина. Мало сирћета, вина или нацеђеног лимуна неутралисаће вишак соли.
Овај трик можете да користите и када превише заљутите јело паприком или бибером.
5. Неутрална павлака
Уколико пресолите јело које има сос било од парадајза или неки други сос, со можете неутралисати ако у јело додате неутралну павлаку за кување. Она ће само учинити да сваки сос буде укуснији
(Еспресо/нпортал/пренела Т.М.)