clear sky
-1°C
19.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРАВЕ ДОМАЋИЦЕ (И ДОМАЋИНИ) ЗНАЈУ ЗНАЊЕ Пет савета како спасити ПРЕСОЉЕНО ЈЕЛО

20.03.2024. 20:10 20:22
Пише:
Фото: Pixabay.com

Ако случајно пресолите јело, можете да одахнете, ту је решење

Ретке су домаћице којима се није догодило да некада пресоле јело више него што би требало, па због вишка соли цео ручак, уместо на столу, заврши у смећу. Међутим, постоји решење како да јело буде укусно иако сте га преслолили.

1. Лук, шагарепа или кромпир

Ако сте пресолили супу, сос или гулаш у јело додајте једну целу главицу лука, шаргарепу или ољуштен кромпир који ће покупити со.

2. Вода или неслан темељац

Можете да додате и воду или неслан темељац, а ако је потребно да после тога згуснете јело посегните за мало густина или скроба, а можете да додате и бешамел сос.

3. Јабука

Још један једноставан трик који су користиле наше баке, а који решава пресољено јело јесте да у њега убаците ољуштену јабуку. Оставите јабуку у јелу да покупи со, па је онда пред крај припреме извадите и баците.

4. Сирће, лимун или вино

За пресољено јело можете користити и неку од ових киселина. Мало сирћета, вина или нацеђеног лимуна неутралисаће вишак соли.

Овај трик можете да користите и када превише заљутите јело паприком или бибером.

5. Неутрална павлака

Уколико пресолите јело које има сос било од парадајза или неки други сос, со можете неутралисати ако у јело додате неутралну павлаку за кување. Она ће само учинити да сваки сос буде укуснији

(Еспресо/нпортал/пренела Т.М.)

Пише:
Пошаљите коментар
ИДЕАЛНО ЗА ОНЕ КОЈИ ПОСТЕ Ево како да замените јаја у јелима - сланиши и слаткиши ће имати скоро непромењен укус

ИДЕАЛНО ЗА ОНЕ КОЈИ ПОСТЕ Ево како да замените јаја у јелима - сланиши и слаткиши ће имати скоро непромењен укус

19.03.2024. 16:15 16:24
Ово је ЈЕДИНИ ПРАВИ НАЧИН за кување пиринча: Једну ГРЕШКУ Срби вечито праве, а тако утичемо на укус

Ово је ЈЕДИНИ ПРАВИ НАЧИН за кување пиринча: Једну ГРЕШКУ Срби вечито праве, а тако утичемо на укус

15.03.2024. 15:49 16:01
КАКО ДА СЕ МАКАРОНЕ И ПИРИНАЧ НЕ ЗАЛЕПЕ ТОКОМ КУВАЊА додајте један састојак, а НИЈЕ у питању УЉЕ

КАКО ДА СЕ МАКАРОНЕ И ПИРИНАЧ НЕ ЗАЛЕПЕ ТОКОМ КУВАЊА додајте један састојак, а НИЈЕ у питању УЉЕ

06.12.2023. 15:32 16:04