Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PRAVE DOMAĆICE (I DOMAĆINI) ZNAJU ZNANJE Pet saveta kako spasiti PRESOLJENO JELO

20.03.2024. 20:10 20:22
Piše:
Foto: Pixabay.com

Ako slučajno presolite jelo, možete da odahnete, tu je rešenje

Retke su domaćice kojima se nije dogodilo da nekada presole jelo više nego što bi trebalo, pa zbog viška soli ceo ručak, umesto na stolu, završi u smeću. Međutim, postoji rešenje kako da jelo bude ukusno iako ste ga preslolili.

1. Luk, šagarepa ili krompir

Ako ste presolili supu, sos ili gulaš u jelo dodajte jednu celu glavicu luka, šargarepu ili oljušten krompir koji će pokupiti so.

2. Voda ili neslan temeljac

Možete da dodate i vodu ili neslan temeljac, a ako je potrebno da posle toga zgusnete jelo posegnite za malo gustina ili skroba, a možete da dodate i bešamel sos.

3. Jabuka

Još jedan jednostavan trik koji su koristile naše bake, a koji rešava presoljeno jelo jeste da u njega ubacite oljuštenu jabuku. Ostavite jabuku u jelu da pokupi so, pa je onda pred kraj pripreme izvadite i bacite.

4. Sirće, limun ili vino

Za presoljeno jelo možete koristiti i neku od ovih kiselina. Malo sirćeta, vina ili naceđenog limuna neutralisaće višak soli.

Ovaj trik možete da koristite i kada previše zaljutite jelo paprikom ili biberom.

5. Neutralna pavlaka

Ukoliko presolite jelo koje ima sos bilo od paradajza ili neki drugi sos, so možete neutralisati ako u jelo dodate neutralnu pavlaku za kuvanje. Ona će samo učiniti da svaki sos bude ukusniji

(Espreso/nportal/prenela T.M.)

Piše:
Pošaljite komentar
IDEALNO ZA ONE KOJI POSTE Evo kako da zamenite jaja u jelima - slaniši i slatkiši će imati skoro nepromenjen ukus

IDEALNO ZA ONE KOJI POSTE Evo kako da zamenite jaja u jelima - slaniši i slatkiši će imati skoro nepromenjen ukus

19.03.2024. 16:15 16:24
Ovo je JEDINI PRAVI NAČIN za kuvanje pirinča: Jednu GREŠKU Srbi večito prave, a tako utičemo na ukus

Ovo je JEDINI PRAVI NAČIN za kuvanje pirinča: Jednu GREŠKU Srbi večito prave, a tako utičemo na ukus

15.03.2024. 15:49 16:01
KAKO DA SE MAKARONE I PIRINAČ NE ZALEPE TOKOM KUVANJA dodajte jedan sastojak, a NIJE u pitanju ULJE

KAKO DA SE MAKARONE I PIRINAČ NE ZALEPE TOKOM KUVANJA dodajte jedan sastojak, a NIJE u pitanju ULJE

06.12.2023. 15:32 16:04