Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POSNE POGAČICE sa krompirom  IDEALNE ZA BADNJI DAN

04.01.2024. 15:06 15:35
Piše:
Foto: Pixabay.com / Dnevnik.rs

Preukusne, lepo izgledaju, a uspevaju i početnicima

Ako nemate preostali pire krompir, skuvati oko 800 g krompira i napraviti pire.

Ako ne pravite pecivo posno, onda u pire možete dodati puter, mleko ili šta već dodajete, a ako pravite posno, krompir samo dobro izgnječiti da nemate grudvica, ukoliko želite možete dodati 2 kašike maslinovog ulja.

Količinu soli, odredite po vašem ukusu, da li ih pravite slatke ili prazne.

Ukoliko želite možete pola testa praviti sa slatkim punjenjem, a pola prazne.

Prosejati brašno i dodati so, izmešati.

U toplu vodu dodati kašičicu šećera i suvi kvasac ( ako koristite svež kvasac potrebno vam je 20 g), razmutiti i ostaviti da se kvasac podigne.

U zdelu, u kojoj ste prosejali brašno dodati pire krompir i rukama utrljati u brašno, dok ne dobijete mrvičastu masu.

Dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo. Kada ste dobili glatko testo, mesiti još 5 minuta.

U zavisnosti koji krompir koristite možda će vam biti potrebno još malo brašna.

Oblikovati testo u kuglu, vratiti u zdelu, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Potrebno je oko 40 do 60 minuta, u zavisnosti koliko vam je prostorija topla.

Naraslo testo podeliti na dva dela i svaki deo premesiti još jednom.

Rastanjiti testo (ako je potrebno posuti radnu površinu gustinom, da se ne lepi) u krug, iseći na delove, u zavisnosti od toga koliko volite da vam pecivo bude veliko, a potom puniti sa džemom ili ih ostaviti prazne.

Umesto da pravite pecivo, od ovoga možete da napravite i hleb, biće pođednako dobar.

Zaviti pecivo, staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom i ponovo pokriti sa providnom folijom i ostaviti da testo raste dok se rerna zagreje.

Zagrejati rernu na 200°C i peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Ispečeno pecivo ima pomalo tvrdu koricu odozgore, te ga možete pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 5 minuta. Korica će omekšti ispod krpe.

Pecivo je meko i posle nekoliko dana, ako uspete da ga sačuvate.

Kurir.rs/ Dnevnik

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Posne kakao kocke

Recept dana: Posne kakao kocke

10.12.2018. 21:49 21:52
KROMPIR SALATA kakvu NISTE PROBALI do sad

KROMPIR SALATA kakvu NISTE PROBALI do sad

26.12.2023. 13:55 14:16
ČUVENI TARAŠKI KROMPIR PRED NESTANKOM Bio sinonim za dobru i kvalitetnu namirnicu, a sada ga sve manje ratara seje

ČUVENI TARAŠKI KROMPIR PRED NESTANKOM Bio sinonim za dobru i kvalitetnu namirnicu, a sada ga sve manje ratara seje

12.12.2023. 09:22 09:37