POSNE POGAČICE sa krompirom IDEALNE ZA BADNJI DAN
Preukusne, lepo izgledaju, a uspevaju i početnicima
Ako nemate preostali pire krompir, skuvati oko 800 g krompira i napraviti pire.
Ako ne pravite pecivo posno, onda u pire možete dodati puter, mleko ili šta već dodajete, a ako pravite posno, krompir samo dobro izgnječiti da nemate grudvica, ukoliko želite možete dodati 2 kašike maslinovog ulja.
Količinu soli, odredite po vašem ukusu, da li ih pravite slatke ili prazne.
Ukoliko želite možete pola testa praviti sa slatkim punjenjem, a pola prazne.
Prosejati brašno i dodati so, izmešati.
U toplu vodu dodati kašičicu šećera i suvi kvasac ( ako koristite svež kvasac potrebno vam je 20 g), razmutiti i ostaviti da se kvasac podigne.
U zdelu, u kojoj ste prosejali brašno dodati pire krompir i rukama utrljati u brašno, dok ne dobijete mrvičastu masu.
Dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo. Kada ste dobili glatko testo, mesiti još 5 minuta.
U zavisnosti koji krompir koristite možda će vam biti potrebno još malo brašna.
Oblikovati testo u kuglu, vratiti u zdelu, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Potrebno je oko 40 do 60 minuta, u zavisnosti koliko vam je prostorija topla.
Naraslo testo podeliti na dva dela i svaki deo premesiti još jednom.
Rastanjiti testo (ako je potrebno posuti radnu površinu gustinom, da se ne lepi) u krug, iseći na delove, u zavisnosti od toga koliko volite da vam pecivo bude veliko, a potom puniti sa džemom ili ih ostaviti prazne.
Umesto da pravite pecivo, od ovoga možete da napravite i hleb, biće pođednako dobar.
Zaviti pecivo, staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom i ponovo pokriti sa providnom folijom i ostaviti da testo raste dok se rerna zagreje.
Zagrejati rernu na 200°C i peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Ispečeno pecivo ima pomalo tvrdu koricu odozgore, te ga možete pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 5 minuta. Korica će omekšti ispod krpe.
Pecivo je meko i posle nekoliko dana, ako uspete da ga sačuvate.
Kurir.rs/ Dnevnik