Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POJELI STE PREVIŠE PASULJA i sad vam nije dobro: Evo trika koji pomaže kod gasova i nadimanja

23.04.2024. 15:12 15:31
Piše:
Izvor: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa.

Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu, ali postoji način kako ih možete smanjiti.

Ako ste se čudili zašto su vaše majke ili bake ostavljale pasulj u vodi preko noći, znajte da postoji i te kako dobar razlog za to. Nadutost je posledica nemogućnosti organizma da svari složena hemijska jedinjenja koje zovemo nesvarljivi šećeri odnosno oligosaharidi.

Procesom potapanja pasulja dolazi do rastvaranja tih jedinjenja u vodi, pa kada se voda od potapanja baci i pasulj počne da se kuva, udeo oligosaharida je mnogo manji, a sami tim i intenzitet nadutosti.

Kako bi smanjili nadutost i stvaranje gasova u telu nakon konzumacije, za vreme kuvanja pasulja u vodu dodajte i lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu, đumbir i sodu bikarbonu.

Krstarica.rs/ Dnevnik

Autor:
Pošaljite komentar
SPREMITE PASULJ ZA MENJE OD SAT Jedan od najpopularnijih obroka uzima mnogo vremena, a evo TRIKA koji će rešiti taj problem

SPREMITE PASULJ ZA MENJE OD SAT Jedan od najpopularnijih obroka uzima mnogo vremena, a evo TRIKA koji će rešiti taj problem

21.02.2024. 15:18 15:32
PROČITAJTE TAJNI RECEPT ZA KUVANJE PASULJA Izvrsni ukusi Vojvodine na Salašu 137 „ROGALJ” I „BEAN” festival

PROČITAJTE TAJNI RECEPT ZA KUVANJE PASULJA Izvrsni ukusi Vojvodine na Salašu 137 „ROGALJ” I „BEAN” festival

01.10.2023. 16:53 17:26