clear sky
2°C
04.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0995
usd
113.722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОФЕЗНЕ ИЛИ ПРЖЕНИЦЕ? Како све зовемо ово ОМИЉЕНО ЈЕЛО СВИХ ГЕНЕРАЦИЈА

04.02.2025. 18:46 19:00
Пише:
Извор:
Дневник, И. Радоичић
pofezne
Фото: Feepik

Таман се стишала расправа око гомбоца и кнедли са шљивама, кренула су нова, гастрономска питања?
Пофезне, приганице, пржени хлеб - како се зове ово јело, у којем се у умућена јаја (и млеко) умачу кришке одстајалог хлеба и прже у масноћи?
И једу с уживањем.
Ево одговора.

Пофезне су добиле име по немачкој речи "рofesen", што је стари израз за пржен хлеб, умочен у јаја. Овај назив је ушао у српски језик захваљујући германском утицају, нарочито у Војводини.

Ипак, баш зато што су тако једноставне, укусне и популарне, не зову се једнако у свим крајевима. Ево неких од назива.

Прженце је најчешћи назив у Србији. Овај израз у Војводини означава тостиран хлеб, па пазите шта наручујете. Друга верзија у Србији је „пржени хлеб“, али се он ређе користи.

Најређе се од ових верзија користи „поховани хлеб“, што је такође израз, повучен из немачког језика.

У Банату се зове „хлеб у јајима“ или „хлеб у јаја“

Ако летујете у комшилуку, мораћете да наручите „жлебице“. Тако се, наиме, ово јело назива у неким деловима Хрватске.

Ипак, најпознатије је као „француски тост“. Додуше, ово јело под овим називом углавном је слатко, и прави се од јаја, шећера и цимета.

Француски тост – у интернационалном контексту, иако оригинално француски тост може укључивати и млеко, шећер или цимет

У зависности од рецепта и традиције, пофезне могу бити слане или слатке, а понекад се праве и са додатком шећера, цимета или чак сира.

А приганице? 

Приганице су потпуно другачије од пофезни – то су мала, пржена теста, налик уштипцима.

Праве се од брашна, воде или млека, квасца или прашка за пециво, соли. Тесто се меси, остави да нарасте и пржи у уљу у малим облицима. Зову се још и уштипци, пецива, фритуле (у неким деловима региона), што је израз усвојен из Италије.

uštipci
Фото: pixabay

Приганице су традиционално јело у Црној Гори, али се праве и у Србији, нарочито на југу и у Западној Србији. Могу бити слане или слатке – слане се често једу са сиром и кајмаком, док се слатке посипају шећером или медом.

И. Радоичић

Извор:
Дневник, И. Радоичић
Пише:
Пошаљите коментар