ПИТА СА КИСЕЛИМ КУПУСОМ Савршен избор за посну трпезу!
Ако тражите јело које је једноставно, укусно и идеално за посне дане, посна пита са киселим купусом је прави избор.
Ова традиционална пита обилује богатим укусом, а кисели купус јој даје посебну арому која се савршено слаже са хрскавом корицом.
Састојци:
500 г танких кора за питу
400 г киселог купуса
1 главица црног лука
100 мл уља (сунцокретово или маслиново)
Со и бибер по укусу
Прстохват алеве паприке (по жељи)
Припрема:
Кисели купус ситно исецкајте и добро оцедите ако је превише сока, како пита не би била превише влажна.
На загрејаном уљу пропржите ситно сецкани црни лук док не постане стакласт. Додајте купус и динстајте 10–15 минута на умереној температури, уз повремено мешање. Додајте со, бибер и алеву паприку по укусу.
Скините купус са ватре и оставите да се прохлади.
Узмите коре и на сваку распоредите неколико кашика припремљеног купуса, па их увијте у ролне или савијте у облику по жељи.
Поређајте пите у подмазан плех, премажите их лагано уљем и пеците у рерни загрејаној на 200°C око 30 минута, или док не добију златно-смеђу боју.
Када је пита печена, оставите је да се мало прохлади, а затим је послужите топлу или хладну, уз чашу јогурта или неки лагани посни напитак.
Ова пита је савршена комбинација једноставних састојака и пуноће укуса. Кисели купус јој даје специфичну арому, а хрскаве коре доприносе текстури која се топи у устима. Идеална је као предјело, вечера или део свечане посне трпезе.
Уколико желите да обогатите рецепт, можете додати ситно рендану шаргарепу или мало пиринча у фил за додатну сочност и разноликост укуса.