ОВО СВИ РАДИМО кад кувамо пасуљ, а изузетно је штетно и ПОГРЕШНО Заборавите на кључно правило, деценијама смо живели у заблуди
Многи праве грешку током припреме – реч је о потапању у воду преко ноћи. Наиме, иако ово скраћује време кувања, може да буде штетно за здравље ако се не обави правилно
Пасуљ је богат протеинима, влакнима, витаминима и минералима и помаже у снижавању холестерола, регулацији крвног притиска и нивоа шећера у крви, побољшању пробаве, као и смањењу ризика од срчаних болести и дијабетеса типа 2.
Потапање пасуља пре кувања може да активира фитинску киселину, која уме да веже важне минерале попут гвожђа, цинка и калцијума, смањујући њихову апсорпцију. Бацањем воде након потапања губе се вредни минерали, док кување пасуља у истој води повећава концентрацију фитинске киселине.
Како се правилно кува пасуљ
Добро оперите пасуљ како бисте уклонили нечистоће. Оцедите га, пребаците у лонац и прелијте хладном водом, па додајте прстохват соде бикарбоне.
Када вода проври, кувајте неколико минута, склоните са ватре и оставите да се охлади сат времена.
Оцедите пасуљ, прелијте га свежом водом и наставите кување.
Овај начин припреме неутрализује фитинску киселину, чува минерале и задржава укус пасуља, без дугог кувања, преноси Јутарњи лист.
Јутарњи лист/ Жена