heavy intensity rain
9°C
23.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1272
usd
112.5141
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО СВИ РАДИМО кад кувамо пасуљ, а изузетно је штетно и ПОГРЕШНО Заборавите на кључно правило, деценијама смо живели у заблуди

23.01.2025. 16:48 17:05
Пише:
Извор:
Јутарњи лист/ Жена.рс
пасуљ
Фото: youtube prinstcrin/ NOVA S

Многи праве грешку током припреме – реч је о потапању у воду преко ноћи. Наиме, иако ово скраћује време кувања, може да буде штетно за здравље ако се не обави правилно

Пасуљ је богат протеинима, влакнима, витаминима и минералима и помаже у снижавању холестерола, регулацији крвног притиска и нивоа шећера у крви, побољшању пробаве, као и смањењу ризика од срчаних болести и дијабетеса типа 2.

Потапање пасуља пре кувања може да активира фитинску киселину, која уме да веже важне минерале попут гвожђа, цинка и калцијума, смањујући њихову апсорпцију. Бацањем воде након потапања губе се вредни минерали, док кување пасуља у истој води повећава концентрацију фитинске киселине.

Како се правилно кува пасуљ

Добро оперите пасуљ како бисте уклонили нечистоће. Оцедите га, пребаците у лонац и прелијте хладном водом, па додајте прстохват соде бикарбоне.

Када вода проври, кувајте неколико минута, склоните са ватре и оставите да се охлади сат времена.

Оцедите пасуљ, прелијте га свежом водом и наставите кување.

Овај начин припреме неутрализује фитинску киселину, чува минерале и задржава укус пасуља, без дугог кувања, преноси Јутарњи лист.

Јутарњи лист/ Жена

Извор:
Јутарњи лист/ Жена.рс
Пише:
Пошаљите коментар
ВИШЕ НЕ МОРАТЕ ПОТАПАТИ ПАСУЉ ПРЕ КУВАЊА Само убаците ОВУ НАМИРНИЦУ и ПРОБЛЕМ РЕШЕН
Ilustracija

ВИШЕ НЕ МОРАТЕ ПОТАПАТИ ПАСУЉ ПРЕ КУВАЊА Само убаците ОВУ НАМИРНИЦУ и ПРОБЛЕМ РЕШЕН

13.12.2024. 17:35 18:12