Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO SVI RADIMO kad kuvamo pasulj, a izuzetno je štetno i POGREŠNO Zaboravite na ključno pravilo, decenijama smo živeli u zabludi

23.01.2025. 16:48 17:05
Piše:
Izvor:
Jutarnji list/ Žena.rs
пасуљ
Foto: youtube prinstcrin/ NOVA S

Mnogi prave grešku tokom pripreme – reč je o potapanju u vodu preko noći. Naime, iako ovo skraćuje vreme kuvanja, može da bude štetno za zdravlje ako se ne obavi pravilno

Pasulj je bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima i pomaže u snižavanju holesterola, regulaciji krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, poboljšanju probave, kao i smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Potapanje pasulja pre kuvanja može da aktivira fitinsku kiselinu, koja ume da veže važne minerale poput gvožđa, cinka i kalcijuma, smanjujući njihovu apsorpciju. Bacanjem vode nakon potapanja gube se vredni minerali, dok kuvanje pasulja u istoj vodi povećava koncentraciju fitinske kiseline.

Kako se pravilno kuva pasulj

Dobro operite pasulj kako biste uklonili nečistoće. Ocedite ga, prebacite u lonac i prelijte hladnom vodom, pa dodajte prstohvat sode bikarbone.

Kada voda provri, kuvajte nekoliko minuta, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi sat vremena.

Ocedite pasulj, prelijte ga svežom vodom i nastavite kuvanje.

Ovaj način pripreme neutralizuje fitinsku kiselinu, čuva minerale i zadržava ukus pasulja, bez dugog kuvanja, prenosi Jutarnji list.

Jutarnji list/ Žena

Izvor:
Jutarnji list/ Žena.rs
Piše:
Pošaljite komentar
VIŠE NE MORATE POTAPATI PASULJ PRE KUVANJA Samo ubacite OVU NAMIRNICU i PROBLEM REŠEN
Ilustracija

VIŠE NE MORATE POTAPATI PASULJ PRE KUVANJA Samo ubacite OVU NAMIRNICU i PROBLEM REŠEN

13.12.2024. 17:35 18:12