overcast clouds
7°C
13.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЈЕЛО ЈЕ САВРШЕНО ЗА ЗДРАВЉЕ МОЗГА Преукусно је, можете га јести сваки дан и неће вам досадити

13.02.2025. 17:07 17:14
Пише:
Извор:
Крстарица.рс
храна
Фото: pexels/Ilustracija

Уколико желите да сачувате свој мозак и побољшате памћење, требало би, између осталог, да се позабавите својом исхраном.

Са тим у вези, неурохирург Џонатан Џеј Расули тврди да храна игра важну улогу у одржавању здравља мозга, његов рецепт за вариво које је одлично против деменције, преносимо у наставку.

Његов омиљени рецепт, вариво од сочива са спанаћем и куркумом, препун је састојака који помажу у заштити мозга од упала и неуродегенеративних болести. Осим што је хранљиво и здраво, ово јело се лако припрема, а можете га јести током целе недеље, пише Index.hr.

„У вариву се налази куркума, која има потенцијалну улогу у превенцији деменције, баш као и спанаћ и сочиво, који подржавају опште здравље мозга“, објаснио је др Расули. Он је додао да је ово једно од оних јела које можете припремити у великим количинама, појести у недељу поподне, а остатак искористити током недеље за брзи оброк или ужину.

Зашто је ово вариво толико добро за мозак?

Осим што је укусно и заситно, ово вариво садржи бројне састојке који помажу у заштити можданих ћелија од оксидативног стреса и упале – два главна фактора повезана са неуродегенеративним болестима.

Куркуминоид, активни састојак куркуме, познат је по својим моћним антиинфламаторним својствима. Студија из 2018. показала је да свакодневна конзумација куркуме може побољшати памћење, пажњу и расположење код старијих особа, а сматра се да помаже у смањењу накупљања амилоидних наслага у мозгу, једног од главних обележја Алцхајмерове болести. Уз куркуму, бројне благодети доносе и остали састојци овог варива.

Спанаћ је богат витамином К, лутеином и бета-каротеном, који штите мождане ћелије од оштећења и помажу у спречавању когнитивног пада. Бели лук садржи једињења сумпора која, према истраживањима, могу да заштите мозак од старења и болести.

Маслиново уље помаже у смањењу упале у мозгу, што је повезано са когнитивним падом. Сочиво је одличан извор фолата, витамина који учествује у производњи неуротрансмитера који регулишу расположење и менталну бистрину. Такође обезбеђује стабилан извор глукозе, која је главни извор енергије за мождане ћелије.

Вариво од сочива са спанаћем и куркумом

Састојци:

1 шоља црвеног сочива

2 шоље спанаћа

1 кашичица куркуме у праху

1/2 кашичице кима

1/2 кашичице коријандера

1 мали лук, исецкан

2 чена белог лука, ситно исецкана

1 кашика екстра девичанског маслиновог уља

3 шоље повртног бујона

Припрема:

1. Загрејте маслиново уље у шерпи и продинстајте лук и бели лук.

2. Додајте куркуму, ким и коријандер и кувајте један минут.

3. Умешајте сочиво и бујон, па динстајте 20 минута док сочиво не омекша.

4. Додајте спанаћ у последњих 5 минута кувања.

5. Послужите вариво са мало лимуна за свежину.

Извор:
Крстарица.рс
Пише:
Пошаљите коментар
ОРИГИНАЛАН РЕЦЕПТ ЗА СОЧИВО из манастира Хиландар, идеално јело за дане поста

ОРИГИНАЛАН РЕЦЕПТ ЗА СОЧИВО из манастира Хиландар, идеално јело за дане поста

16.04.2024. 15:49 15:54