Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO JELO JE SAVRŠENO ZA ZDRAVLJE MOZGA Preukusno je, možete ga jesti svaki dan i neće vam dosaditi

13.02.2025. 17:07 17:14
Piše:
Izvor:
Krstarica.rs
храна
Foto: pexels/Ilustracija

Ukoliko želite da sačuvate svoj mozak i poboljšate pamćenje, trebalo bi, između ostalog, da se pozabavite svojom ishranom.

Sa tim u vezi, neurohirurg Džonatan Džej Rasuli tvrdi da hrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja mozga, njegov recept za varivo koje je odlično protiv demencije, prenosimo u nastavku.

Njegov omiljeni recept, varivo od sočiva sa spanaćem i kurkumom, prepun je sastojaka koji pomažu u zaštiti mozga od upala i neurodegenerativnih bolesti. Osim što je hranljivo i zdravo, ovo jelo se lako priprema, a možete ga jesti tokom cele nedelje, piše Index.hr.

„U varivu se nalazi kurkuma, koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji demencije, baš kao i spanać i sočivo, koji podržavaju opšte zdravlje mozga“, objasnio je dr Rasuli. On je dodao da je ovo jedno od onih jela koje možete pripremiti u velikim količinama, pojesti u nedelju popodne, a ostatak iskoristiti tokom nedelje za brzi obrok ili užinu.

Zašto je ovo varivo toliko dobro za mozak?

Osim što je ukusno i zasitno, ovo varivo sadrži brojne sastojke koji pomažu u zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog stresa i upale – dva glavna faktora povezana sa neurodegenerativnim bolestima.

Kurkuminoid, aktivni sastojak kurkume, poznat je po svojim moćnim antiinflamatornim svojstvima. Studija iz 2018. pokazala je da svakodnevna konzumacija kurkume može poboljšati pamćenje, pažnju i raspoloženje kod starijih osoba, a smatra se da pomaže u smanjenju nakupljanja amiloidnih naslaga u mozgu, jednog od glavnih obeležja Alchajmerove bolesti. Uz kurkumu, brojne blagodeti donose i ostali sastojci ovog variva.

Spanać je bogat vitaminom K, luteinom i beta-karotenom, koji štite moždane ćelije od oštećenja i pomažu u sprečavanju kognitivnog pada. Beli luk sadrži jedinjenja sumpora koja, prema istraživanjima, mogu da zaštite mozak od starenja i bolesti.

Maslinovo ulje pomaže u smanjenju upale u mozgu, što je povezano sa kognitivnim padom. Sočivo je odličan izvor folata, vitamina koji učestvuje u proizvodnji neurotransmitera koji regulišu raspoloženje i mentalnu bistrinu. Takođe obezbeđuje stabilan izvor glukoze, koja je glavni izvor energije za moždane ćelije.

Varivo od sočiva sa spanaćem i kurkumom

Sastojci:

1 šolja crvenog sočiva

2 šolje spanaća

1 kašičica kurkume u prahu

1/2 kašičice kima

1/2 kašičice korijandera

1 mali luk, iseckan

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

3 šolje povrtnog bujona

Priprema:

1. Zagrejte maslinovo ulje u šerpi i prodinstajte luk i beli luk.

2. Dodajte kurkumu, kim i korijander i kuvajte jedan minut.

3. Umešajte sočivo i bujon, pa dinstajte 20 minuta dok sočivo ne omekša.

4. Dodajte spanać u poslednjih 5 minuta kuvanja.

5. Poslužite varivo sa malo limuna za svežinu.

Izvor:
Krstarica.rs
Piše:
Pošaljite komentar
ORIGINALAN RECEPT ZA SOČIVO iz manastira Hilandar, idealno jelo za dane posta

ORIGINALAN RECEPT ZA SOČIVO iz manastira Hilandar, idealno jelo za dane posta

16.04.2024. 15:49 15:54