ОРИГИНАЛАН РЕЦЕПТ ЗА СОЧИВО из манастира Хиландар, идеално јело за дане поста
Аутентичан рецепт за припрему сочива из манастира Хиландар има неколико састојака који му дају посебан укус.
Сочиво је укусно поврће из рода махунарки. Налик је пасуљу, али се разликује по укусу. Од њега се могу правити разна јела и салате.
У време поста монаси у манастиру Хиландар често припремају сочиво на посебан начин.
Састојци:
300 грама сочива
главица црвеног лука
главица белог лука
кашика сувог грожђа
20 маслина
1 дцл белог вина
со, бибер
оригано
мајчина душица
шољица маслиновог уља
Припрема:
Сочиво потопити и одставити да одстоји преко ноћи.
Сутрадан ставити да се кува. Када проври треба оцедити сочиво.
Поново прелити сочиво водом. Додати издинстани црвени и бели лук. Додати кашику сувог грожђа, маслине, бело вино, а потом и со, бибер, оригано и мајчину душицу.
Кувати полако, на тихој ватри, док вода не испари.
На крају додати шољицу маслиновог уља.
Informеr.rs/ Дневник