СЕЗОНА ЈЕ ДУЊА
ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА СТАРУ ВОЈВОЂАНСКУ ПОСЛАСТИЦУ Китникез у секунди враћа у прошлост
Ово је рецепт за стару, заборављену војвођанску посластицу – нема ко је не воли, а једно воће је тајна савршеног укуса!
Китникез је традиционални војвођански слаткиш, заправо желе направљен од дуња, који је некада био врло цењен, али је с временом потонуо у заборав. Данас га се ретко ко сећа, па смо решили да вратимо овај драгоцени рецепт и подсетимо вас на слаткиш који су наши преци обожавали, преноси danas.rs
Основни састојци китникеза су дуње, шећер и лимун, док се по жељи могу додати и сецкани ораси, који дају хрскавост и богатију арому. Често се назива и „сир од дуња“ због своје чврсте текстуре. Ако желите да пробате овај носталгични слаткиш, једноставно га можете направити код куће, а рецепт следи у наставку.
Састојци:
– 1 кг дуња
– 900 г шећера
– 1 лимун
– 100 г сецканих ораха (по жељи)
Припрема:
Дуње добро оперите и исеците на коцкице (немојте их љуштити). У дубљу шерпу сипајте воду, додајте сок од једног лимуна, па убаците и дуње и кувајте их око сат времена на тихој ватри. Након тога их испасирајте, најбоље уз помоћ штапног миксера или у блендеру.
У добијени пире од дуња додајте шећер, па наставите да кувате (минимум још два сата), често мешајући дрвеном варјачом. Када се смеса стегне (конзистенција треба да буде гушћа и чвршћа од џема) китникез је готов. Уколико желите, у овој фази можете додати сецкане орахе.
Жељени калуп (може онај за банана хлеб) или тепсију обложите папиром за печење или благо поуљите. Сипајте китникез, па оставите да се охлади и стегне. Након неколико дана, извадите, сеците на кришке или коцке, по жељи поспите прах шећером.