ОВО ЈЕ НАЈЗДРАВИЈА ЧОКОЛАДА Научна студија открива изненађујуће ефекте, добра је чак и против дијабетеса!
Чоколада је омиљена посластица која, осим што поправља расположење, долази у разним варијантама – од беле до тамне. Али која је заправо најздравија?
Чоколада: Слатки ужитак са неочекиваним користима
Често се сматра храном за утеху, али наука потврђује да чоколада може имати и позитивне ефекте на здравље. Сматра се да подстиче лучење ендорфина – тзв. хормона среће, што може побољшати наше расположење. Међутим, нису све врсте чоколаде једнако корисне за организам.
Бела или млечна чоколада: Која је нездравија?
Какао, основни састојак чоколаде, богат је биљним једињењима која штите здравље. Током обраде, какао се прерађује у какао-масу и какао-путер. Бела чоколада не садржи какао прах, већ само какао-путер, млеко и шећер, због чега се сматра најмање здравом опцијом.
Млечна чоколада садржи најмање 25% какао-масе, док је тамна чоколада богатија какаом и сиромашнија шећером, што је чини бољим избором.
Која чоколада је најздравија?
Тамна чоколада са високим процентом какаоа (70% и више) сматра се најздравијом, јер садржи мање шећера и више корисних полифенола – моћних антиоксиданаса. Према анализи портала HEIDELBERG24, поредак најздравијих чоколада изгледа овако:
1. Тамна чоколада (70% и више)
2. Горка чоколада
3. Млечна чоколада
4. Бела чоколада (најнездравија опција)
Научници са Харварда: Чоколада може спречити дијабетес?
Студија истраживача са Harvard T.H. Chan School of Public Health објављена у престижном British Medical Journal открива да редовно конзумирање чоколаде може смањити ризик од дијабетеса типа 2.
Анализа података из неколико дугогодишњих студија које су пратиле исхрану и здравље преко 192.000 испитаника показала је да конзумација чоколаде има потенцијалне здравствене бенефите – али кључ је у правом избору врсте чоколаде.
Дакле, ако волите чоколаду, бирајте тамне варијанте са високим уделом какаоа – ваше тело ће вам бити захвално!