ОВО ЈЕ ДЕВЕТ ЗДРАВИХ АЛТЕРНАТИВА ЗА ЈАЈА Храна богата протеинима која ће вам освежити мени
Јаја су здрава и одличан су извор беланчевина (једно јаје садржи око 6 грама протеина), а уз то су и повољна.
Ипак, ако их једете сваког дана, сасвим је разумљиво да вам могу досадити. Зато вам представљамо неколико намирница које их повремено могу заменити, а такође су богате протеинима.
Грчки јогурт – садржи око 10 грама протеина на 100 грама. Ако вам је потребно нешто за опоравак мишића после физичке активности, грчки јогурт је одличан избор – укусан је, лако се конзумира и богат је протеинима.
Семенке бундеве – садрже око 10 грама протеина на 1/4 шоље. Иако су познате као богат извор магнезијума, мање је познато да су и добар извор беланчевина. Сјајан начин да побољшате нутритивну вредност оброка је да их додате у салату.
Леблебије – садрже око 19 грама протеина на 100 грама. Богате су гвожђем, калцијумом, магнезијумом, манганом, цинком и витамином К – сви они су важни за здраве и јаке кости.
Тофу – у зависности од произвођача, садржи од 9 до 20 грама протеина на 100 грама. Тофу садржи свих осам есенцијалних аминокиселина, као и магнезијум, бакар, цинк и витамин Б1. Идеалан је за оброке у било које доба дана.
Бадеми – садрже 21 грама протеина на 100 грама. Представљају високо-протеинску ужину, богати су витамином Е, бакром и магнезијумом.
Грашак – садржи 5 грама протеина на 100 грама. Садржи и гвожђе, витамине Б1 и Б6, као и витамине Ц и К.
Овсене пахуљице – садрже око 7 грама протеина на 100 грама. Иако су богате угљеним хидратима, значајан део њих су влакна која су важна за здраву пробаву. Осим тога, овсене пахуљице садрже витамине, минерале и антиоксидансе.
Сејтан – садржи чак 75 грама протеина на 100 грама. Изврстан је извор беланчевина, нарочито за вегане и вегетаријанце. Прави се од глутена из пшенице, па није погодан за особе које су осетљиве на глутен.
Млади сир – садржи око 11 грама протеина на 100 грама. Садржи и незасићену масну киселину познату као транспалмитолеинска киселина, за коју је студија са Харварда показала да смањује ризик од дијабетеса типа 2.