OVO JE DEVET ZDRAVIH ALTERNATIVA ZA JAJA Hrana bogata proteinima koja će vam osvežiti meni
Jaja su zdrava i odličan su izvor belančevina (jedno jaje sadrži oko 6 grama proteina), a uz to su i povoljna.
Ipak, ako ih jedete svakog dana, sasvim je razumljivo da vam mogu dosaditi. Zato vam predstavljamo nekoliko namirnica koje ih povremeno mogu zameniti, a takođe su bogate proteinima.
Grčki jogurt – sadrži oko 10 grama proteina na 100 grama. Ako vam je potrebno nešto za oporavak mišića posle fizičke aktivnosti, grčki jogurt je odličan izbor – ukusan je, lako se konzumira i bogat je proteinima.
Semenke bundeve – sadrže oko 10 grama proteina na 1/4 šolje. Iako su poznate kao bogat izvor magnezijuma, manje je poznato da su i dobar izvor belančevina. Sjajan način da poboljšate nutritivnu vrednost obroka je da ih dodate u salatu.
Leblebije – sadrže oko 19 grama proteina na 100 grama. Bogate su gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, manganom, cinkom i vitaminom K – svi oni su važni za zdrave i jake kosti.
Tofu – u zavisnosti od proizvođača, sadrži od 9 do 20 grama proteina na 100 grama. Tofu sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina, kao i magnezijum, bakar, cink i vitamin B1. Idealan je za obroke u bilo koje doba dana.
Bademi – sadrže 21 grama proteina na 100 grama. Predstavljaju visoko-proteinsku užinu, bogati su vitaminom E, bakrom i magnezijumom.
Grašak – sadrži 5 grama proteina na 100 grama. Sadrži i gvožđe, vitamine B1 i B6, kao i vitamine C i K.
Ovsene pahuljice – sadrže oko 7 grama proteina na 100 grama. Iako su bogate ugljenim hidratima, značajan deo njih su vlakna koja su važna za zdravu probavu. Osim toga, ovsene pahuljice sadrže vitamine, minerale i antioksidanse.
Sejtan – sadrži čak 75 grama proteina na 100 grama. Izvrstan je izvor belančevina, naročito za vegane i vegetarijance. Pravi se od glutena iz pšenice, pa nije pogodan za osobe koje su osetljive na gluten.
Mladi sir – sadrži oko 11 grama proteina na 100 grama. Sadrži i nezasićenu masnu kiselinu poznatu kao transpalmitoleinska kiselina, za koju je studija sa Harvarda pokazala da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.