scattered clouds
0°C
08.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВЕ ЗАМРЗНУТЕ НАМИРНИЦЕ су укусне, али су ТИХЕ УБИЦЕ СРЦА! Ова хрскава и укусна храна је најгори могући избор за артерије

07.04.2025. 19:22 19:32
Пише:
Извор:
Пензинисани/Дневник
храна
Фото: freepik, ilustracija

Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти у свету, због чега је изузетно важно водити рачуна о здрављу срца ако желимо дуг и квалитетан живот.

Иако на здравље срца утиче низ фактора, исхрана игра изузетно велику улогу.

Постоји много укусних и здравих намирница које могу помоћи срцу, али постоје и оне које могу повећати ризик од зачепљења артерија и развоја болести.

Угледни лекар Алан Мендел је издвојио три замрзнуте намирнице које су посебно штетне за срце:

храна
Фото: freepik, ilustracija

1. Замрзнута пржена пилетина

Др Мендел истиче да је ово једна од најгорих опција, иако је згодно и укусно.

„Смрзнута пржена пилетина обично има висок садржај транс масти, засићених масти и натријума“. Ове нездраве масти подижу ниво ЛДЛ холестерола, познатог као „лош“ холестерол.

„Ово промовише стварање плака у артеријама“, објашњава он, што повећава ризик од срчаних обољења, срчаног и можданог удара.

Поред тога, пржење у дубокој води и додаци конзерванса додатно погоршавају штетно дејство. Боља алтернатива је свеже, немасно месо, као што су печена пилећа прса.

2. Замрзнута пица

Иако може бити примамљиво, смрзнута пица није пријатељ срца.

„Већина смрзнутих пица, не све, али већина, има високу количину засићених масти, транс масти и натријума“, каже др Мендел. Комбинацијом месних прерађевина, сира и теста добија се оброк богат калоријама и сољу.

Редовна конзумација може подићи крвни притисак и ниво холестерола, који су главни фактори ризика за кардиоваскуларне болести.

храна
Фото: freepik, ilustracija

„Редовна конзумација оваквих производа ће сигурно имати негативан утицај на здравље срца“, наводи лекар.

3. Замрзнуте пите

Коначно, смрзнуте пите са филовима су још један високо прерађен производ који треба избегавати, посебно ако пазите на здравље срца, пренео је Индеx.хр.

„Милиони људи једу ове производе. Обично садрже много нездравих масти, калорија и натријума“, упозорава др Мендел.

Иза хрскаве коре налазе се хидрогенизоване масти које садрже транс масти, а пуњења често укључују прерађено месо и густе сосове са високим садржајем засићених масти и соли.

Све ово чини овај популарни оброк лошим избором за срце и опште здравље.

Извор:
Пензинисани/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар